Ce reprezintă datele de expirare înscrise pe produsele alimentare

0
158

Fiecare produs alimentar ce se găsește pe piață are o dată de expirare imprimată pe ambalaj. Și imediat ce a expirat îl aruncăm. Dar un bărbat a avut curajul să consume alimente vechi de un an. Iată ce s-a întâmplat apoi.

Fondatorul și directorul companiei Mom’s Organic Market a decis să mănânce un iaurt expirat în urmă cu câteva luni, precum și câteva turte ce expiraseră în urmă cu un an.

Cred că am mâncat smântână care era expirată de cel puţin 10 săptămâni”, a afirmat Scott Nash.

Câteodată mai mâncam și carne expirată de o lună. Nu mirosea urât. O spălam și era numai bună”, a precizat el.

Acest lucru a făcut parte dintr-un experiment pentru a testa limitele alimentelor ce erau expirate. Publicaţia The Washington Post a vorbit cu Nash despre experimentul său şi a analizat de unde provin datele de expirare şi ce înseamnă acestea cu adevărat.

Ce reprezintă datele de expirare

Datele scrise pe etichetele produselor alimentare nu sunt legate de regulile de siguranță alimentară. În majoritatea cazurilor, datele de expirare nu indică momentul în care produsul devine periculos pentru consum. Mai degrabă, datele înscrise pe ambalaj reprezintă părerea producătorului cu privire la momentul în care produsul devine neatrăgător şi nu mai are acelaşi gust ca la început.

Pe de altă parte, alimente precum mezelurile, laptele, brânza și cele preparate, ar trebui aruncate după ce data înscrisă pe ambalaj a trecut, din motive de siguranță alimentară.

Potrivit unui studiu al Universității de la Harvard, 84% din consumatori aruncă cel puțin ocazional alimentele pentru că se apropie data de expirare sau pentru că tocmai a trecut, iar peste 37% spun că fac acest lucru de obicei sau întotdeauna.

Produsele alimentare aruncate în gropile de gunoi generează dioxid de carbon şi gaz metan, un gaz de seră de până la 36 de ori mai eficient în stocarea căldurii în atmosferă decât dioxidul de carbon.

Mai mult, prin aruncarea alimentelor nu se risipesc doar banii, ci și resursele care au contribuit la creșterea, împachetarea și transportarea alimentelor.

Administraţia Alimentelor şi Drogurilor, cercetătorii şi industria alimentară sunt de acord că o soluţie pentru probleme risipei alimentare este simplă, anume etichete mult mai clare referitoare la data de expirare.

Autorităţile au redus etichetele la doi termeni simpli: „Cel mai bun de consumat până la” şi „Consumă până la”. Eticheta „Cel mai bun de consumat până la” descrie calitatea produsului, explicând că produsul ar putea să nu mai aibă acelaşi gust după o anumită dată, în timp ce eticheta „Consumă până la” este destinată produselor care se pot risipi uşor şi trebuie eliminate până la data înscrisă pe ambalaj.

Cu toate acestea, directorul Mom’s, Scott Nash argumentează că ar trebui folosit un limbaj mai clar pe etichetele produselor alimentare: „Eu sunt de părere că unele alimente nu ar trebui etichetate cu date de expirare absolut deloc”.

Sursă foto: 123rf.com




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.