Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, este de părere că în vacanță este absolut normal și chiar recomandat să relaxăm alegerile alimentare, mai ales dacă suntem implicați într-un proces de slăbire. Pentru a reuși să ne menținem în timp este foarte benefic să ne permitem să ne bucurăm și de alimente care nu sunt recomandate în dietele de slăbire. Însă trebuie să fim atenți să nu facem excese dramatice. De exemplu, un obiectiv rezonabil și realist este să ne menținem greutatea în vacanță, fără să ne restricționam prea tare.
„În vacanță ar trebui să consumăm mâncare în preajma nivelului nostru energetic de menținere, să avem majoritatea meselor sănătoase, cu mici tratații din alimentele care ne plac. Ca reguli de bază, 8 din 10 mese ar trebui să fie sănătoase și să consumăm legume, carne slabă și eventual o felie de pâine sau un cartof copt, iar la 2 dintre mesele la care alegem să mâncăm fără a ne respecta planul sănătos de mese să optăm fie pentru o jumătate de desert, fie pentru o jumătate de porție de pizza, paste sau ceva după care tânjim, pe lângă felul principal sănătos pe care trebuia sa îl mâncăm oricum. De asemenea, este important să dăm atenție și momentului din zi când alegem aceste mici tratații, iar ideal e sa optăm pentru masa de prânz sau una din gustările din prima parte a zilei”, ne sfătuiește Cori Grămescu, fondatorul Yummdiet, prima aplicație de diete personalizate și home workouts.
Citeşte şi: Mâncăruri delicioase care te ajută să slăbești. Ce recomandă Cori Grămescu
În ceea ce privește consumul de alcool (despre care este cunoscut faptul că încetinește procesul de slăbit), Cori Grămescu spune că nu este o problemă dacă nu facem exces și dacă bem apă.
„Ar trebui să acompaniem fiecare pahar de alcool de 2-3 pahare de apă și să fim moderați în alegerile noastre. Dacă bem un pahar de vin pe zi în vacanță nu pățim absolut nimic și putem urca până la 2-3 pahare, dacă dorim. Pentru perioade scurte de timp nu se întâmplă mare lucru, mai ales că obiectivul nostru ar trebui să fie ca în vacanță să ne relaxăm, să experimentăm și să ne menținem greutatea”, a mai explicat nutriționistul.
Citeşte şi: False mituri despre slăbit – Cori Grămescu îți spune adevărul
Un alt aspect la care trebuie să fim atenți în concediul îl reprezintă modul în care ne evaluăm efortul fizic pe care îl facem în concediile active. Plimbările, înotul, mersul pe bicicletă într-un mod lejer nu intră în categoria activitate fizică de tip fitness și nu pot compensa mesele cu un conținut caloric ridicat.
„De obicei avem tendința să supraevaluam efortul fizic și să subevaluam cât de mult mâncăm de fapt. Recomandarea mea ar fi ca în zilele în care avem activitate fizică susținută să ne bucurăm de ceea ce vrem să mâncăm fără să ne preocupam de calorii, dar fără să alegem total iresponsabil. Este bine ca și în zilele active să menținem această proporție de 8 la 10 , în care 20% din alimentele noastre dintr-o săptămână să fie din categoria „mănânc ce vreau”, dar fără să derapăm mai mult de atât, pentru că riscăm să ne întoarcem din concediu cu kilograme în plus. Flexibilitatea alimentara nu înseamnă exces alimentar, ci din contra, ne asigură că ne putem bucura de preparatele pe care le dorim fără să suportăm consecințele kilogramelor nedorite”, a adăugat Cori Grămescu.
Citește gratuit ediția de august a revistei Unica. O găsești AICI
Exemple de mese sănătoase oferite de Cori Grămescu:
- Micul dejun: o omleta cu legume și o felie de pâine sau o porție de iaurt grecesc cu fructe proaspete, fulgi de cereale integrale și nuci.
- Prânz: vita, rață sau curcan cu legume și un cartof copt sau puțin orez ori o felie de pâine.
- Cina: peste, pui sau curcan împreună cu legume variate sau o salată mai consistentă.
sursa foto – 123rf.com
Sursa aici