Cât de departe se răspândesc particulele de coronavirus când bate vântul

0
24

Conform unui studiu recent, menţinerea unei distanţe de doi metri între persoane pentru limitarea răspândirii coronavirusului ar putea fi insuficientă.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Physics of Fluid, a scos la iveală faptul că, în condiţiile unei brize uşoare, de circa 4 km/h, picăturile de salivă pot parcurge o distanţă de peste cinci metri în cinci secunde. Coautorul cercetării, profesorul Dimitris Drikakis, de la Universitatea din Nicosia, din Cipru, a declarat că persoanele adulte mai scunde şi copiii ar putea fi expuși unui risc mai mare dacă se află în apropierea traiectoriei picăturilor infectate cu noul coronavirus.

Citeşte şi: Distanța de la care particulele infecțioase din strănut nu mai sunt periculoase

”Norul de picături va afecta atât adulţii cât şi copiii, de diferite înălţimi”, a precizat profesorul Dimitris Drikakis.

Cercetătorii au analizat, prin intermediul simulărilor computerizate, modul în care picăturile de salivă se împrăștie prin aer în urma când cineva tușește.

”În lipsa unei viteze a vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanţă de persoana care expiră sau tuşeşte. Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăşi un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului, cu concentraţii şi dimensiuni ale picăturilor în descreştere. Constatările noastre implică faptul că, în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă”, au explicat autorii studiului.

Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea Reading, care nu a fost implicat în acest studiu a explicat care este lecția pe care trebuie să o învățăm în urma acestei cercetări.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI.

”Cel mai important punct de reţinut din această lucrare nu este că trebuie să schimbăm liniile directoare privind distanţarea socială, ci că tusea este una dintre cele mai bune metode de a răspândi picăturile infectate în cazul în care eşti bolnav. Aşadar, dacă tuşeşti rămâi acasă până când eşti mai bine – iar dacă tuşeşti în mod neaşteptat când eşti afară, tuşeşte în cot. Apoi du-te acasă şi rămâi acolo”, a declarat Clarke, citat de Science Focus.

sursa foto – 123rf.com
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.