Atacurile cibernetice pot fi reclamate la 1911

0
138

Atacurile cibernetice pot fi de acum reclamate la un număr de telefon scurt, la 1911. După atacurile din ultima perioadă Ministrul Comunicaţiilor a anunţat că şi România va avea un număr special la care cetăţenii pot reclama atacurile din mediul online.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a anunţat că, de joi a devenit operaţional numărul unic 1911, număr de urgenţă la care persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România vor putea raporta incidentele de securitate cibernetică.

”Lansăm prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic, 1911, apelabil din toate reţelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoane fizice, juridice şi instituţii publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu, într-un comunicat. Atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde euro, se arată în ultimele estimări, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013.

În Uniunea Europeană , 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puţin un incident de securitate cibernetică în 2018, înregistrându-se o creştere a acestora cu 38% în toate sectoarele industriale.

În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,6%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale.

Prin acest nou serviciu guvernamental, se încurajază în mod special notificarea informaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetăţenilor, care sunt adesea afectaţi de campanii maliţioase specifice (cum ar fi multiplele tipuri de scam/phishing, fraude care afectează utilizatorii din România – vishing, frauda cu suport tehnic fals, frauda cu vouchere, frauda cu bilete de avion, etc. cu efecte negative majore în plan economic şi personal.

Articolul Original

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.