Anchetă internă, începută la Cariera Lupoaia! Incidentul cu electricienii, sesizat ministrului Energiei de un parlamentar!

0
235

Incidentul petrecut luni la Cariera Lupoaia, unitate aparținând Complexului Energetic Oltenia, făcut public de Gorj-Domino în numărul trecut, a creat un val de opinii din partea salariaților companiei, reacția dură a unui parlamentar de Gorj și, în cele din urmă, anchetarea cazului de către o comisie internă a sucursalei miniere. Joi, electricianul care a avut curajul de a apela la 112 reclamând că i s-a impus lui și colegilor săi să mute un cablu aflat sub tensiune la un excavator, deși acesta era înnădit în mai multe locuri, este chemat în fața comisiei respective. La cererea deputatului Dan Vîlceanu, incidentul ar putea fi cercetat de poliție și de ITM Gorj.

Refuzul electricienilor de la Cariera Lupoaia de a executa un ordin de serviciu care le punea în pericol viața și integritatea fizică, asta la puțin timp după ce doi colegi de-ai acestora de la Cariera Pinoasa au suferit accidente de muncă grave, incidentul fiind reclamat pe 112, a fost foarte comentat ieri, cei care au avut curajul să spună „nu” fiind apreciați de colegii lor din CEO. ,,Mă bucur. A început lumea să se trezească, stimă pentru acei colegi de muncă și hai să fim uniți că nu au ce să ne mai facă. Că la ce salarii luăm ne putem lipsi de acest servici’’, a precizat un angajat al CEO.
„Dacă nu suntem uniți suntem tot batjocoriți de niște golani care au pus carierele pe butuci. Sănătate multă minerilor care lucrează în condiții groaznice”, a spus un altul.

Anchetă, la presiunea publică!

De altfel, urmare a faptului că incidentul a făcut vâlvă, în cele din urmă conducerea Carierei Lupoaia a impus ca cele petrecute să fie analizate de o comisie internă. Joi, electricianul care a sunat la 112 va da primele explicații în fața acestei comisii, după ce cazul a intrat și în atenția poliției care a aplanat conflictul de la Lupoaia. Nu ar fi exclus ca această comisie să-l pună la zid pe cel care a avut curajul să riposteze pentru a-și salva viața sa și a colegilor săi electricieni.
În urmă cu scurt timp, la Cariera Lupoaia a mai avut loc un incident similar, un inginer fiind acuzat că și-a agresat subalternul electrician. Inginerul respectiv nu a fost însă sancționat deși și acel caz a ajuns la poliție, fiind reclamat tot la 112.

Sindicatele să se autodesființeze

O reacție dură la cele întâmplate la cariera din Motru a avut însă, ieri, deputatul liberal Dan Vîlceanu. Acesta a considerat că incidentul nu trebuie mușamalizat și chiar a cerut poliției și ITM Gorj să verifice cele întâmplate la unitatea CEO. ,,Minerii au ajuns să cheme poliția la serviciu pentru că șefii le pun viața în pericol. Este inadmisibil ce s-a întâmplat la Cariera Lupoaia, unde câțiva salariați au refuzat să mute un cablu electric al unui excavator, aflat sub tensiune, și ca urmare au fost amenințați și până la urmă au sunat la 112. S-a întâmplat la CE Oltenia, unde în doar o săptămână a murit o persoană și altele au fost rănite. Constat că minerii încep să conștientizeze că viața lor este mai importantă și refuză să mai facă “artificii” și să improvizeze. Asta mă bucură! Dar mă revoltă faptul că s-a ajuns prea departe! La CEO, ușor-usor se va ajunge la sclavagism, pentru că legea pe care o aplică alți agenți economici, aici este călcată în picioare. Cer IPJ Gorj să se sesizeze și să facă cercetări în acest caz. De asemenea cer ITM Gorj să facă o anchetă în acest sens și să comunice public concluziile”, a menționat Vîlceanu criticându-i pe sindicaliștii dar și pe parlamentarii care tac. ,,Sindicatele să se autodesființeze dacă menirea lor a ajuns să fie grija față de șefime și nu de muncitori. Astăzi o să îi scriu încă o dată ministrului Energiei. Trebuie să își facă datoria, să înceapă să existe ca ministru și să se implice. Dacă nu, să plece. De asemenea, o să fac o nouă adresă la CE Oltenia prin care voi solicita să intru în cariere să stau de vorbă cu oamenii’’, a mai spus, pornit, parlamentarul de Gorj.

Articolul original aici.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.