Amenzi considerabile aplicate de inspectorii D.S.V.S.A. Gorj

0
164

În perioada 04-10.02.2019, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Aninoasa, Baia de Fier, Bărbăteşti, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Jiu, Câlnic, Ciuperceni, Dăneşti, Drăguţeşti, Godineşti, Motru, Novaci, Peştişani, Plopşoru, Săcelu, Schela, Târgu-Jiu, Tismana, Ţicleni), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în:

– verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și zoonozelor – 113 inspecții;
– verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc şi produse din carne de porc, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA);
– înregistrarea a 9 unităţi nou-înfiinţate cu activitate în domeniul alimentar: (situate în Aninoasa, Bumbeşti-Jiu, Drăguţeşti, Motru, Plopşoru, Târgu-Jiu, Tismana;
– evaluarea a 4 unităţi supuse controlului;
– avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
– verificări ale deconturilor acțiunilor sanitare-veterinare realizate de către medicii de liberă practică împuterniciți în luna ianuarie 2019;
– controale comune cu echipe ale I.J.J. şi I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport a porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind verificarea restricțiilor impuse în contextul evoluţiei pestei porcine africane (Bumbeşti-Jiu);
– controale comune cu echipe ale Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Gorj, C.J.P.C. şi D.S.P. Gorj, în cadrul tematicii cuprinzând verificarea autenticităţii produselor din lapte; acţiunea a avut ca punct de plecare constatarea repetată a utilizării adaosurilor de grăsimi vegetale (aşa-numitele „specialităţi din lapte de vacă”) ca materie primă la fabricarea diferitelor sortimente de produse proaspete de patiserie (pateuri, ştrudele, plăcintă, impropriu etichetate „cu brânză”);
– verificarea modului de respectare a condiţiilor de bunăstare a animalelor pe timp de iarnă (zona Bumbeşti-Jiu);
– emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 168 pașapoarte bovine;
– eliberarea unui număr de 21 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor.
În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în cuantum de 40.000 lei (Bumbeşti-Jiu şi Târgu-Jiu):
– un avertisment scris aplicat unei persoane fizice care deţine o exploataţie de caprine, pentru nerespectarea prevederilor legale privind crotalierea animalelor;
– o ordonanţă de suspendare temporară a activității pentru 30 zile şi o amendă de 10.000 lei aplicate la un laborator de patiserie, pentru următoarele constatări: -nerespectarea normelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind igiena spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalațiilor, utilajelor şi ustensilelor de lucru folosite (pereţi şi plafoane cu zone exfoliate/deteriorate, malaxor neigienizat, ustensile deteriorate); -nerespectarea destinației spațiilor alocate activităților; -nedeclararea în denumirea produselor de patiserie şi în lista ingredientelor a adaosului de grăsimi de origine vegetală (etichetare necorespunzătoare a produselor finite, neafișarea la loc vizibil a listei cu ingrediente şi alergeni, informații necesare consumatorului final);
– 3 amenzi de câte 10.000 lei la 3 laboratoare de cofetărie-patiserie, pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor finite de patiserie, respectiv expunerea şi comercializarea pateurilor cu brânză sărată, a ştrudelelor cu urdă şi a plăcintei cu brânză sărată/dulce, fără să ofere toate informațiile necesare consumatorilor (absenţa din lista de ingrediente a specialității pe bază de grăsimi vegetale, care a fost utilizată în procesul de fabricație).




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.