Agricultura se bucură de ninsoare. Specialist : „Probleme ar fi dacă avem temperaturi sub -5 grade”

0
5

Ninsoarea de martie, mană cerească pentru agricultură. Specialiștii susțin vremea nespecifică acestei perioade aduce un plus agriculturii. Nivelul de apă din sol era mic așa că plapuma de nea are un impact pozitiv asupra recoltelor. Temperaturile scăzute pot, totuși, să ne priveze de fructe.

Cultura de păioase are numai de câștigat de pe urma ninsorii târzii. Specialiștii susțin că era nevoie de apă chiar și de pe urma zăpezii.„Condițiile meteo existente nu afectează culturile însămânțate, ba mai mult aduc un aport pozitiv culturilor de păioase. Chiar este o chestiune benefică, reface regimul hidric al solului. La nivelul județului Gorj avem însămânțate 560 de hectare de culturi și arături 795 de hectare” , a declarat Valentin Priporeanu, directorul DADR Gorj.

Pomii fructiferi, încă salvați

În ceea ce privește producția de fructe, lucrurile nu sunt încă clare. Inginerul agronom, Ion Călinoiu susține că pomii fructiferi că nu au dat în floare și nu există un risc major. Excepție fac două specii. „În perioada aceasta doar corcodușul și caisul a înflorit. Temperaturile sub -2 grade afectează florile și vom avea probleme cu fructele. Celelalte specii: mărul, părul, gutuiul nu sunt afectate nici de zăpadă nici de temperaturi de afară, pentru că sunt în faza de preîmbobăcire, și, în faza aceasta pot rezista până la -5 grade. Deci, în momentul de față nu putem spune cât ne afectează această ninsoare. Probleme ar fi dacă avem temperaturi sub -5 grade și mă refer în special la speciile de bază din județ: măr, păr, gutui sau nuc”, a declarat Ion Călinoiu directorul stațiunii Pomicole din Gorj.
Sursa aici

Lasă un răspuns