Acidul uric în organism. Semne că ai un nivel ridicat

0
204

Acidul uric apare în urma dizolvării purinelor, substanțe ce se găsesc în multe alimente, ajunge în sânge, este filtrat de rinichi și eliminat prin urină. Atunci când nivelul lui depășește limite normale, poate provoca probleme serioase de sănătate. Vezi cum îți dai seama că ai prea mult acid uric în organism.

Nivelul ridicat de acid uric poate fi asimptomatic și nu apare decât în urma unor investigații de rutină. Totuși, unele persoane simt efectele acestei creșteri. Guta, de exemplu, apare în urma unei reacții imunologice la depunerea cristalelor de acid uric pe articulații. Se manifestă prin dureri intense de articulații, inflamația lor, febră și descuamarea pielii în zona încheieturilor.

În alte cazuri, nivelul ridicat de acid uric duce la formarea pietrelor la rinichi, care nu sunt detectate decât atunci când ajung în uretră și provoacă dureri intense, sânge în urină, greață sau vomă. Cel mai sever simptom asociat nivelului mare de acid uric este insuficiența renală. Această problemă gravă se manifestă prin dificultăți de respirație, confuzie, oboseală și dureri de piept. Apare, de obicei, la bolnavii de leucemie, limfom Hodgkin sau non-Hodgkin sau la cei care fac chimioterapie. Studii recente au stabilit că nivelul mare de acid uric are legătură și cu hipertensiunea și bolile de inimă.

Acidul uric, cauze care provoacă creșterea lui

Nivelul crescut de acid uric apare în două situații:

  • atunci când organismul tău produce în exces acidul uric.
  • atunci când rinichii nu elimină destul de repede acidul uric.

Printre factorii care duc la creșterea nivelului de acid uric se numără diureticele, consumul excesiv de alcool, hipotiroidismul, obezitatea, psoriazisul.

De multe ori este vinovată și alimentația. Atunci când consumi prea multe proteine, adică multă carne, fasole sau ciuperci, este posibil să ai un nivel crescut de acid uric.

Cum reduci nivelul de acid uric în mod natural

Pentru a reduce nivelul de acid uric din organism, este indicat să ții cont de câteva lucruri. În primul rând, este important să eviți alimentele bogate în proteine, substanțele responsabile pentru formarea acidului uric. În al doilea rând, nivelul de glucoză consumat trebuie să fie foarte mic. Un studiu citat de livestrong.com a arătat că persoanele care beau mai mult de șase băuturi carbogazoase pe zi sunt mai predispuși la gută, așa că este indicat să renunți la ele. La fel de periculoase sunt și sucurile din fructe, deoarece au un nivel crescut de fructoză.

Dacă te confrunți cu această problemă de sănătate, nivelul crescut de acid uric, trebuie să încerci să reduci inflamația din organism. Cercetătorii de la Centrul Medical din Maryland îi sfătuiesc pe bolnavii de gută să consume afine, căpșuni sau ananas, deoarece aceste fructe au efect anti-inflamator. Foarte importantă este și hidratarea. Bea aproximativ doi litri de apă pe zi și vei ajuta la eliminarea acidului uric. Dacă nivelul PH-ului din organism este mare, sunt șanse să ai prea mult acid uric în corp. Pentru a avea un PH alcalin este important să consumi fructe, legume, nuci sau semințe.

Sursa foto: 123rf.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.