Video: Mineri din CEO, transportați la muncă în condiții INUMANE! Înghit tone de praf și sunt obligați să ia loc pe bănci rupte ori distruse

0
136

Un angajat al unei cariere miniere din zona Motru a demonstrat în doar câteva minute, cu o filmare făcută cu un telefon mobil, de ce condiții au parte salariații din producție de la carierele din zonă ale CE Oltenia. Omul arată cum o echipă de angajați, într-o zi obișnuită de muncă, se deplasează spre un excavator cu o mașină închiriată de compania de stat de la un transportator care are, cu siguranță, mare trecere la șefii de la Achiziții ai societății de stat. Drumul spre locul de muncă, filmat doar timp de trei minute, este infernal.

În filmarea distribuită pe rețelele de socializare se vede clar cum pasagerii vehiculului și-au transformat părți ale echipamentului de lucru în măști de oxigen, asta urmare a prafului gros care pătrunde, în cantități industriale, în mijlocul de transport. În spatele mașini, se formează alți nori de praf gros, înghițit de minerii care preferă să iasă din cabina în care băncile sunt extrem de deteriorate. Călătorii îmbrăcați în echipamentul CEO par însă obișnuiți cu aerul imposibil de respirat, unii chiar zâmbind în momentul în care sunt filmați de colegul lor, în timp ce alții își văd îngândurați de drumul spre locul de muncă.

Băncile sunt acoperite cu un strat gros de praf, dar câțiva inși nu se lasă învinși așezându-se pe așa-zisele scaune scorojite din carlingă, respirând prin salopete. Angajații sunt încă în echipament de vară, cu completări de acasă, deoarece echipamentul de iarnă urmează să sosească, potrivit promisiunilor administrației. Când, nu se prea știe, dar contează prea puțin, deoarece minerii au găsit întotdeauna soluții, lucru știut și de cei care îi conduc…

Condiții normale: praf, gropi, zgomot și transport deficitar

În cabină se pune ceața, de la praful provocat de drumul de carieră atât de distrus încât filmarea se mișcă la fel ca un vapor pe o mare în furtună. Cameramanul amator insistă apoi pe detalii, dorind să arate tuturor că minerii nu mint și se plâng pe bune că au condiții deosebite dar, chiar și așa, urmează să fie plătiți pentru condiții normale de muncă, asta peste doar trei luni.
Afară peisajul este dezolant, în carlingă minerii tușesc, unul încercând să găsească o gură de aer curat prin mica fereastră care i se cască deasupra capului. Evident că mașina nu are și o ușă. Efortul este degeaba, deoarece și pe acolo intră tot praf care se depune din greu pe hainele de lucru ale pasagerilor. Unul încearcă să-l scuture de praf pe un alt coleg, în timp ce aparatul de filmat coboară pe încălțările albite ale pasagerilor.

Mașina care parcă a intrat în boală, de la gropile căscate în drumul minier, s-a oprit, minerii ajungând teferi la excavator pentru o zi ,,încântătoare” de lucru. Drumul a fost pitoresc, dar, de la coborârea din mijlocul de transport începe, pentru ei, adevăratul calvar.

Mineritul se închide, dar până atunci…!

Comentariile, la finalul filmului, sunt de prisos chiar și pentru un șef de companie care refuză să vadă realitățile în care muncesc o parte însemnată din subordonații săi. S-a mulțumit să trimită în cariere, un consilier, și să vadă lucrurile prin ochii acestuia, scrise cenzurat pe hârtie.
Vorbim totuși de sănătatea celor care cu adevărat produc ceea ce alții vând apoi din birouri dichisite și confortabile. Cu toate acestea comentariile curg, de la cei care știu de pe pielea lor aceste realități cotidiene din CEO.
,,Ce condiții inumane! Ar trebui, directorii și cei care stau la birouri cu aerul condiționat (la pantaloni) să urce măcar câteva zile în condițiile astea într-o carieră, să vadă cum este! Cum să nu te imbolnăvești!”, spune, revoltată, o femeie. ,,Și când te gândești ce salarii au aia din birouri și cât aveți voi. E batjocură”, spune și un bărbat, în timp ce altul declară simplu: ,,Asta-i România, poate ia măsuri statu’ dacă vede video în ce condiții se transportă oamenii în carieră”.
Statul este însă un fel de FNI, care îndeamnă minerii să doarmă liniștiți, deoarece un act normativ care să clarifice pentru 2019 condițiile de muncă ale minerilor nu se dă, în ciuda unor eforturi politice și sindicale.
Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Site de vanzare

Se vinde conținutul si paginiile aferente (twiter si facebook)!
Dreptul de folosință pentru domeniul sgorj.ro ți se va transfera fără cost ca parte integrată din acest acord.

Lasă un răspuns