Un deputat PSD susține că legea pentru pensionarea minerilor nu se aplică retroactiv

0
7

Un deputat PSD susține că minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia nu se vor putea pensiona cu 13 ani mai devreme, nici după aprobarea unui proiect în acest sens în Camera Deputaților. Asta pentru că, susține deputatul PSD Adrian Solomon, amendamentul lui care ar fi făcut posibilă recunoașterea retroactivă a grupei de muncă a fost respins.

În aceste condiții, parlamentarul spune că vor beneficia de reducerea de 13 ani a vârstei de pensionare cei care vor munci de acum încolo 25 de ani în condiții speciale. “În aceste condiții, nu faceți decât să îi păcăliți pe oameni”, a spus Solomon.

Parlamentarul PSD a depus un amendament care să prevadă că “Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţieianterioare în grupa I de muncă".

Acest amendament este pe lista celor respinse. “Nu sunt identificate sursele de finanţare ale majorărilor de cheltuieli necesare aplicării măsurii propuse”, este motivul respingerii.

“Trebuie să le spunem oamenilor că, fără susținerea amendamentelor pe care le avem respinse în tabel și pe care eu le voi susține aici, nu vor putea ieși mâine la pensie, ci peste 25 de ani. Dacă vreunul va ieși totuși la pensie, nu va beneficia de punctajul suplimentar acordat grupei I de muncă și anume 50% mai mult la punctaj”, a mai spus parlamentarul PSD.

Adrian Solomon a spus că liberalii și-au dat seama că legea nu produce efecte imediate și de asta au votat-o: “Faptul că textul a ieșit așa, șchiop, și că se va aplica peste 25 de ani, explică și întorsătura la 180 de grade a colegilor de la liberali, care știu că această lege nu va avea niciun impact imediat asupra bugetului, nu va avea niciun impact imediat asupra realităților din Gorj, acolo unde, asemeni CDR-ului, vreți să închideți activități. Ca să închideți gura oamenilor, vreți să îi trimiteți la pensie. CDR-ul era însă mai corect, dădea ordonanțe punctuale pentru fiecare unitate în parte. Așa ar trebui să faceți și aici, cum ați rezolvat problema la Mintia, în Hunedoara, trebuie să rezolvați problema și la CE Oltenia”.

Dincolo de aceste semnale de alarmă, toată lumea a sărbătorit adoptarea legii, care merge pentru promulgare la președintele Iohannis. (M.M.)

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.