Un brand de LUX a furat designul „Coloanei Infinitului” de Brâncuși!

0
20

Brandul de lux este din ce în ce mai în vogă. Cu haine pe stilul streetwear, brandul este mai nou un pilon de bază în fashion, adoptat de din ce în ce mai mulți tineri pentru creațiile considerate „în tendințe”.

Pe cât de iubit este brandul de către tineri, pe atât de criticat a fost în ultimele zile. O dată cu deschiderea unui nou magazin în Londra, responsabilii brandului nu au reușit decât să stârnească o controversă: designerul de interior Andrew Taylor-Parr s-a „inspirat” din creațiile lui Constantin Brâncuși, mai exact din arhitectura „Coloanei Infinitului”, pe care a inserat-o în designul magazinului, pe post de picioare de masă, sau de bară de depozitat haine și umerașe, scrie wowbiz.ro.

Fără ca măcar să specifice de unde s-a inspirat în proiectarea magazinului, Andrew Taylor-Parr a postat un set de fotografii pe pagina personală de instagram, însă răspunsul oamenilor a fost unul total neașteptat de el: aproape imediat, zeci de mii de comentarii, atât ale oamenilor de diferite naționalități, cât și ale românilor, i-au atras atenția designerului că acesta s-a inspirat din operele lui Brâncuși, fără ca măcar să dea credit și să recunoască acest lucru.

După zeci de mii de comentarii, Andre Taylor-Parr nu a răspuns acuzațiilor: pur și simplu a șters comentariile oamenilor revoltați, ba mai mult, i-a blocat chiar!

O pagină a comunității care a reușit să genereze una dintre cele mai importante mișcări culturale românești din ultimii ani, creând Ziua Universală a Iei – 24 iunie și campania #GiveCredit pentru recunoașterea originii culturale, a publicat imaginile lui Andre Taylor-Parr, alături de un mesaj care are scopul de a atrage atenția asupra originii design-ului folosit în magazinul din Londra.

„Design interior “inspirat” Brâncuși creat de Andrew Taylor-Parr. De fapt copii ale Coloanei Infinitului pe post de suporturi pentru accesorii și umerașe. Instragramerii români și străini au sesizat asemănarea, i-au scris și l-au rugat să dea credit, să specifice că sunt replici ale Coloanei Infinitului și nu doar un design inspirat. Răspunsul a fost scurt și la obiect, Taylor Parr le-a șters comentariile și i-a blocat.

E o reacție deja clasică, ne-am obișnuit cu ea de ceva vreme.

Pentru profit, totul e posibil, inclusiv să bagatelizezi și să decontextualizezi o operă de artă, care întâmplător sau nu e pentru noi un adevărat simbol național.

«Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este o sculptură a artistului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii concepute și executate de acesta. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era «Coloana recunoștinței fără sfârșit» și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.»”, a fost mesajul postat de La Blouse Roumaine, strângând în doar câteva zile sute de share-uri.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.