Un an de la devastatorul cutremur din Turcia și Siria cu consecințe și în Gorj

0
38

𝐔𝐧 𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐯𝐚𝐬𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐭𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐮𝐫𝐜𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐒𝐢𝐫𝐢𝐚

6 februarie 2023 marchează un an de la cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 Mw care a lovit Turcia și Siria, distrugând orașe întregi și luând viețile a zeci de mii de oameni. Seismul a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate în regiune, cu o intensitate macroseismică XI pe scara Mercalli.

Bilanțul a fost unul sfâșietor, cel puțin 59.400 de morți și 120.000 de răniți, 1,5 milioane de oameni au rămas fără adăpost. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), aproximativ 15 milioane de persoane din cele două țări au fost afectate.

Cel puțin 186.000 de clădiri au fost distruse sau avariate grav și peste 1.470.000 au fost ușor sau moderat avariate, în urma cutremurului și a miilor de replici care s-au produs în acea zi (cea mai mare replică a avut magnitudinea de 7,5 Mw). În cele trei luni care au urmat, au avut loc peste 30.000 de replici.

Ca o consecință a cutremurelor din Turcia și Siria, dar și a secvenței seismice din Gorj (13-14 februarie 2023), legislația națională în domeniul reducerii riscului seismic a suferit modificări recente destul de importante, menite a îmbunătăți siguranța la cutremur.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.