Țara în care intri la închisoare dacă nu porți masca de protecție. Amenzile sunt uriașe!

0
20

Din 17 mai, Guvernul din Qatar a decis că purtarea măștii în public este obligatorie până la noi ordine, scrie english.alarabiya.net. Cetățenii care sunt prinși fără mască pot primi trei ani de închisoare și vor plăti 200.000 de riali, adică peste 50.000 de euro amendă!

Qatar a avut până acum 30.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, însemnând 1,1% din totalul de 2,75 milioane locuitori.

Pedepse drastice și în Maroc

Un alt exemplu al unei țări care pedepsește cu închisoarea nepurtarea măștii este Marocul.

Cetățenii care nu poartă mască de protecție pot merge la închisoare pentru trei luni și vor plăti o amendă de 120 de euro, în Maroc.

Pe de altă parte, referitor la Qatar, pedeapsa cu închisoarea ar indica „un posibil colaps al sistemului medical”, după cum afirmă jurnalistul politic Abdullah Junaid din Bahrain.

ROMÂNIA. Care e amenda pentru nepurtarea măştii de protecție în spaţiile închise

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, sâmbătă, că persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise stabilite pot fi sancţionate cu o amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, conform Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Totuși, GCS precizează că scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.

„Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) raportat la art. 65 lit. h, respectiv «nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii» se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 2.500 de lei”, informează GCS, răspunzând unei întrebări a cetăţenilor.

GCS le reaminteşte cetățenilor că purtarea măştii de protecție, care trebuie să acopere nasul şi gura, este obligatorie, începând de vineri, 15 mai, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit anexei „Măsuri de prevenire şi control a infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, ataşată Hotărârii nr. 24 a CNSU.

La întrebarea dacă vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităţilor cu privire la starea de alertă, GCS a precizat că Legea nr. 55/2020 defineşte cuantumul acestora şi că scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.

„Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) defineşte la Capitolul III ‘Răspunderi şi sancţiuni’, art. 64 – 70 contravenţiile şi cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ. De asemenea, poliţiştii aplică legislaţia în vigoare. Scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, poliţiştii vor acţiona în principal pentru îndrumarea cetăţenilor cu privire la noile reguli”, a menţionat GCS.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.