Sporuri ilegale de peste 1,3 milioane lei la Complexul Energetic – Curtea de Conturi confirmă prejudiciul

0
310
Sporuri ilegale de peste 1,3 milioane lei la Complexul Energetic Valea Jiului

Peste 1,3 milioane de lei – prejudiciu adus Complexului Energetic Valea Jiului prin sporuri ilegale pentru condiții de muncă nejustificate. Curtea de Conturi: „Acordarea s-a făcut fără respectarea legii”

Peste 100 de angajați ai Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) au beneficiat, timp de zece luni, de sporuri nelegale de 25% din salariul de bază pentru presupuse condiții de muncă deosebite. Aceste plăți au fost făcute în baza Contractului Colectiv de Muncă nr. 17249/225/28.09.2023, însă fără respectarea prevederilor legale în vigoare, potrivit unui raport al Curții de Conturi, emis în februarie 2025.

Controlul Curții de Conturi: peste 1 milion de lei plătiți nejustificat

Curtea de Conturi a stabilit că, în perioada octombrie 2023 – iulie 2024, CEVJ a achitat nelegal sporuri în valoare de 1.083.472 lei, întrucât societatea nu avea dreptul legal de a încadra locurile de muncă în condiții deosebite. Avizele necesare nu puteau fi eliberate conform legislației, deoarece fuseseră abrogate dispozițiile care permiteau emiterea lor, iar Complexul Energetic Hunedoara, fostul angajator, nu mai avea drept de transfer al acestora, notează Gazeta de Dimineață.

Alte sporuri acordate după sistarea celor inițiale

După data de 1 august 2024, când CEVJ a notificat oficial ITM Hunedoara că nu mai are angajați eligibili pentru sporurile de condiții deosebite, conducerea a introdus două noi sporuri:

  • 17% pentru condiții speciale de suprafață
  • 5% pentru asigurarea permanenței funcționării instalațiilor miniere

Aceste adaosuri salariale au generat un nou prejudiciu de 300.978 lei, conform Curții de Conturi, doar în perioada august-decembrie 2024.

Cine sunt cei responsabili?

Șase persoane din conducerea CEVJ, actuale sau foste, sunt vizate pentru prejudiciul total de peste 1,38 milioane de lei:

  • Cristian Roșu – fost director general (iulie – noiembrie 2023)
  • Eusebiu Durbaca – director general (noiembrie 2023 – iulie 2024)
  • Adrian Drăghina – director general (iulie 2024 – ianuarie 2025)
  • Carmen Tașcău – șef departament economic
  • Raimond Cazacu – inginer șef SSM
  • Claudiu Ciucă – șef Serviciu Resurse Umane

În raport, Curtea de Conturi precizează că CEVJ nu avea dreptul legal de a solicita avize pentru condiții deosebite, iar documentele justificative prezentate nu au fost conforme cu legislația. Deși angajații lucrau în aceleași condiții ca în trecut, noile contracte de muncă nu mai permiteau acordarea sporurilor respective.

Legături cu descinderile DIICOT

Reamintim că, în 2024, DIICOT a desfășurat mai multe percheziții la sucursalele CEVJ într-un dosar privind plăți nejustificate, pontaje fictive și sporuri ilegale. Unele dintre sporurile în cauză ajungeau la persoane care nu activau în subteran, deși erau remunerate ca atare.

Ce urmează?

Până la sfârșitul anului, directorul general al CEVJ, Eduard Mija, este obligat să finalizeze analiza completă a prejudiciului și să stabilească măsurile de recuperare a sumelor plătite ilegal.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.