Sistemul Energetic National la un pas de blackout din cauza managementului Complexului Energetic Oltenia.

0
381

Autor: Marius DAEA

Cea mai mare criză energetică din România din ultimii 25 de ani a avut loc în ianuarie 2017, atunci când în perioada 05-15 ianuarie, pe fondul viscolului s-a înregistrat și cel mai mare vârf istoric al consumului de energie din România, iar în perioada 15-23 ianuarie 2017 România a avut cel mai mare preț la energie din Europa, 79,92 euro/ MWh și respectiv 96,52 euro/MWh.

Ascunzând lipsa stocurilor de carbune, managementul companiei a decis să producă energie electrică cu gaze naturale, mult mai scumpe decât cărbunele. Însă nici cantitatea de gaze naturale previzionată de conducerea CE Oltenia nu a fost cea reală, în luna ianuarie 2017 au depășit extrem de mult cantitățile rezervate prin contract încât au creat dezechilibru și au pus în pericol Sistemul Național de Transport de Gaze Naturale din România și Sistemul Energetic Național.

Pentru a evita o catastrofă, în data de 17 ianuarie 2017, prin adresa nr. DG 2206 Transgaz a înștiințat vicepremierul de la acea vreme, pe Sevil Shhaideh, pe Alexandru Petrescu ministrul Economiei, Toma-Florian Petcu ministrul Energiei și pe Niculae Harvileț președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie despre deficitul înregistrat în perioada 01-15 ian 2017 de 24.905.976 MWh (aproximativ 2,3 mil. mc ) și a somat compania Tinmar Gas S.A. să echilibreze consumul de gaze, altfel Transgaz va furniza clientului ( CE Oltenia) doar cantitatea de gaze naturale din contract.

A fost nevoie si de interventia Dispeceratului Energetic Național care a cerut Hidroelectrica să producă energie la capacitate maximă. O situație destul de dificilă și pentru Hidroelectrica, ținând cont că la acea vreme lacurile de acumulare erau înghețate și exista riscul golirii acestora. Numai după ce a obținut acordul de la Apele Române, Hidroelectrica a produs la capacitate maximă, echilibrând astfel Sistemul Energetic Național.

Craiova a scapat de bezna și frig pe gaze naturale

Cele mai mari cantități de gaze naturale din ianuarie 2017 au fost consumate la termocentralele Craiova II și Ișalnița, cele care asigură apa caldă, agentul termic și energia pentru capitala Olteniei, Craiova.

Complexul Energetic Oltenia producătorul de energie electrică și agent termic pe cărbune ar fi trebuit să dețină stocurile de cărbune la cele două termocentrale necesare trecerii perioadei de iarnă, însă, la acea vreme depozitele erau goale. Astfel, conducerea Complexului Energetic Oltenia, pentru a nu arunca în aer Sistemul Energetic Național au produs energie electrică cu gaze naturale în loc de cărbune, depășind cu mult cantitățile de gaze naturale contractate.

Gunoiul bagat sub pres

Față de aceste riscuri majore, responsabilii din Ministerul Energiei si Complexul Energetic Oltenia s-au concentrat pe ascunderea realității despre precaritatea stocurilor de carbune.

Atât secretarul de stat Visan cât și managerul Boza au crezut că va trece neobservat consumul exagerat de gaze naturale în termocentrale, care compensa lipsa stocurilor de carbune. Dar ambii au fost ulterior antrenați în vâltoarea denaturării situației stocurilor, care a pus compania în situația să producă mai scump și să achizitioneze gaze, sub presiunea unui furnizor, prin proceduri și la prețuri discutabile.

În alte situații asemanatoare specialistii în energie au avut poziții publice corecte, evidențiind riscurile la care se supune SEN, așa cum a procedat fostul manager al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel în anul 2014.

Contract reziliat unilateral și recâștigat de aceeași firmă, dar la un pret cu 33% mai mare

În anul 2016 Complexul Energetic Oltenia a organizat o procedură internă de negociere a unui contract subsecvent de furnizare gaze naturale pentru termocentralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II, cu valoare estimată totală de 24.536.635,82 lei fără TVA. La procedură au fost invitați 16 operatori economici, iar în urma negocierilor a câștigat contractul de furnizare gaze Tinmar Gas, având prețul cel mai mic.

În luna ianuarie 2017, pe fondul crizei energetice, Complexul Energetic Oltenia depășește consumul contractat de +35% în mod excesiv, creând dezechilibru pe piața de gaze naturale și punând în pericol Sistemul Național de Transport Gaze Naturale, dezechilibru ce a intrat în atenția ANRE, iar Tinmar Gaz a fost somat de Transgas să achiziționeze de urgență o cantitate suplimentară de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum zilnic.

Pentru a face față cererii cu mult peste cantitățile stipulate în contract, compania Tinmar Energy furnizorul de gaze naturale pentru Complexul Energetic Oltenia a fost nevoită să importe gaze naturale în toiul iernii la prețuri cu mult mai mari față de prețul din contractul inițial, acoperind practic o cerere verbală a celor de la Complexul Energetic Oltenia care au promis pe parcursul lunii ianuarie 2017 că vor suporta eventualele costuri suplimentare pentru cantitățile din afara contractului.

Conflict sau intelegere ticaloasa?

Deși există legislație care permitea Complexului Energetic Oltenia ca în situații de criză să organizeze proceduri de achiziții, nu s-a întâmplat acest lucru. A existat o tentativă de negocieri în data de 23 ianuarie 2017, când CEO a invitat Tinmar în vederea negocierii prețului și a clauzelor contractului pentru cantitatea depășită în luna ianuarie 2017 de 39.174,82 Mw însă, Complexul Energetic Oltenia a refuzat orice negociere la întâlnirea din 23 ianuarie de a semna un act adițional la contract cu prețul de piață de la acea vreme propus de furnizorul de gaze, dar fără succes.

În 25 ianuarie 2017 furnizorul de gaze transmite preaviz de sistare furnizare gaze naturale începând cu data de 27 ianuarie ora 14:00, preaviz înregistrat la CEO cu nr. 310 din 25 ianuarie 2017. Disperat de situație, imediat Sorinel Boza Directorul CEO a invitat în data de 28.01.2017 reprezentanții Tinmar Energy la o discuție la Ministerul Energiei cu secretarul de stat Doru Vișan.

La o zi după întâlnirea cu Doru Vișan, secretarul de stat din Ministerul Energiei, din data de 28.01.2017 Tinmar Energy transmite CEO o adresă prin care solicită penalități pentru depășirea contractului de 708.905, 84 lei, adresă înregistrată la CEO cu nr. 2592 din 30.01.2017.

Întâlnirea dintre secretarul de stat Doru Vișan și reprezentantul Tinmar Energy a liniștit pentru moment ,,conflictul,,. Posibil ca în urma întâlnirii să se fi făcut înțelegerea și strategia ce urma: Tinmar Energy să rezilieze contractul, Complexul Energetic Oltenia să organizeze o altă procedură de achiziții la care să nu invite Tinmar Energy, să simuleze un conflict, ca în final tot Tinmar Energy să câștige contractul, însă la un preț mult mai mare, cu 35% față de precedentul contract și pe o perioadă mai lungă, de 16 luni, recuperând astfel pierderile din luna ianuarie 2017 când Tinmar Energy a furnizat cantități uriașe de gaze naturale în afara contractului achiziționate la prețuri mult mai mari.

Rezilierea și cronica unei proceduri de achiziții cu final știut dinainte.

În 13 iulie 2017 Tinmar Energy transmite Complexului Energetic Oltenia notificarea nr. 1696 prin care denunță unilateral cele două contracte de furnizare gaze natrale, prevalându-se de art. 12.6 din contract care îi permitea acest lucru. În uma denunțării contractului, Tinmar Energy nu ar mai fi trebuit să furnizeze gaze naturale către CEO începând cu 1 septembrie2017.

Rămași fără furnizor de gaze naturale, Complexul Energetic Oltenia inițiază procedură de achiziție si alocă pentru 16 luni de contract (01.09.2017- 31 decembrie 2018) 37.095.769,466 lei (8.135.929,261 euro).

În data de 17 august 2017 se organizează prima procedură de achiziții pe Bursa Română de Mărfuri, procedură anulată în data de 18 august pentru depășirea valorii estimate a achiziției.

În data de 24.08.2017 se organizează a doua procedură la sediul CE Oltenia, prin procedură achiziție normă internă, dar și aceasta este anulată pentru același motiv, depășirea valorii estimate a achiziției. Deși tocmai ce denunțase contractul pe motiv de neprofitabilitate, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitație de participare și companiei Tinmar Energy, asta în condițiile în care CEO susținea că Tinmar produsese pagube producătorului de energie.

A treia procedură este cu noroc pentru Tinmar Energy. Complexul Energetic Oltenia atransmis invitații mai multor furnizori de gaze, însă la procedură nu au participat decât Engie Romania și bineînțeles Tinmar Energy, care avea de recuperat pagubele din iarnă provocate chiar de Complexul Energetic Oltenia.

În urma celei de a treia proceduri s-a semnat un acord cadru cu Tinmar Energy nr. 3078/01.09.2017 pentru perioada 01.09.2017- 31.12.2018, iar în baza acordului cadru s-a semnat contractul subsecvent nr 3079din 01.09.2017, având o valoare cu 35% mai mare față de contractele anterioare.

Indicii care ridică semne de întrebare

La ședința de tranzacționare din 17.08. 2017 se oferea un preț de 133,92 lei/mc la un lot, după negociere se ajunge la 131,67. După două runde se încheie contract pentru 163 lei/mc în 30.08. Se impune o întrebare: Ce modificări a suferit piața în perioada asta de practic 13 zile, în care prețul a crescut așa mult? Este o întrebare la care ar trebui să răspundă Consiliul Concurenței și să spună dacă este sau nu corect.

Jocul de-a justiția

,,Supărați,, că Tinmar Energy i-a lăsat fără gaze naturale în plină vară, cei de la Complexul Energetic Oltenia au executat contravaloarea scrisorii de garanție de bună execuție în valoare de 47.275,88 lei, în condițiile în care contractul a fost denunțat în baza unui articol legal din contract și nu poate fi vorba de o proastă execuție a contractului. Este greu de crezut că juriștii companiei de stat nu cunoșteau clauzele contractuale. Tinmar Energy a dat în judecată Complexul Energetic Oltenia și-a câștigat banii înapoi, așa cum era și firesc cu dobândă și penalizări, iar CEO a mai plătit și cheltuieli de judecată. Juriștii companiei de stat au mers cu ignoranța mai departe și au făcut recurs pe care l-au pierdut, iar soluția a rămas definitivă în favoarea Tinmar Energy.

Hotărârea Tribunalului Gorj

20.02.2018 dosar 179/25/2018

Ora estimata: 09:00
Complet: CAF F12 AP
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea precizată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 47275,88 lei reprezentând contravaloarea scrisorii de garanţie de bună execuţie nr. 17/7597/CC din 03.02.2017 , emisă de Piraeus Bank România S.A., precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare aferentă acestei sume , începând cu data de 08.02.2018 şi până la achitarea integrală a debitului. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1224,96 lei reprezentând dobânda legală penalizatoare ,aferentă sumei de 47275,88 lei, pentru perioada 03.11.2017 – 07.02.2018. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 970,52 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cerere care se va depune la Tribunalul Gorj. Pronunţată în şedinţă publică azi 20.02.2018.
Document: Hotarâre 312/2018 20.02.2018Hotărârea Curții de Apel Craiova

21.05.2018 recurs CA Craiova dosar 179/95/2018
Ora estimata: 09:00
Complet: C5 achizitii publice
Tip solutie: Menţine hotărârea atacata
Solutia pe scurt: Respinge recursul. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 21.05.2018.
Document: Hotarâre 1933/2018 21.05.2018

Compania Tinmar Energy la rândul său a chemat în judecată Complexul Energetic Oltenia în 28 martie 2018, pentru a-i plăti 708.905,84 lei reprezentând sume de bani care nu se regăsesc în contractele dintre cele două companii. Și în acest caz este greu de crezut că o companie precum Tinmar Energy nu avea la îndemână o casă de avocatură care să le spună că nu au nicio șansă să câștige sumele de bani solicitate, atâta timp cât nu sunt acoperite de niciun contract sau vreun alt document.

Așa cum era de așteptat, Tribunalul Gorj a respins cererea Tinmar, care nu este definitivă, însă, nu va avea sorți de izbândă nici la recurs. Nici un judecător nu va putea obliga compania de stat să plătească miliarde de lei fără a avea un contract, ci doar pe vorbe în condițiile în care CEO nu recunoaște solicitările Tinmar.

Din tot acest ,, joc,, de pierdut nu are decât compania de stat, Complexul Energetic Oltenia, care plătește în plus bani publici pentru a acoperi rezultatele unui management defectuos și care pune țara în riscuri extreme. Specialiști în energie ne-au declarat că în ianuarie 2017 România s-a aflat la un pas de black out ( se putea stinge lumina în toată țara).

11.05.2018 dosar 1052
Ora estimata: 09:00
Complet: CAF F01 AP
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge acţiunea. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Gorj. Pronunţată în şedinţa publică din 11.05.2018, la Tribunalul Gorj.
Document: Hotarâre 757/2018 11.05.2018

Complexul Energetic Oltenia a refuzat să furnizeze orice informație în legătură cu contractul de gaze.

Pe parcursul documentării am transmis companiei de stat mai multe solicitări în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prin care am solicitat să ne spună care a fost motivul rezilierii contractului, să ne pună la dispoziție procesul verbal al procedurii de achiziție, copie după contracte anonimizate și valoarea contractelor subsecvente. De fiecare dată au refuzat să ne pună la dispoziție informațiile solicitate. Complexul Energetic Oltenia, companie cu capital de stat condusă de Sorinel Boza ne-a îngrădit efectiv accesul la informații de interes public și ne-a împiedicat să ne exercităm profesia de jurnaliști și de a informa corect opinia publică. După un timp îndelungat și insistențe am reușit cu greu să avem o discuție telefonică cu George Mihai, director la divizia gaze din Tinmar Energy. Acesta ne-a spus motivul rezilierii contractului (neprofitabilitate) și contextul în care a avut loc denunțarea contractului. Însă toate informațiile le-am obținut consultând dosarul 1052/95/2018 de la Tribunalul Gorj.

Exemplu de răspuns Complexul Energetic Oltenia:

Referitor la solicitarea dvs. din data de 15.02.2018, va transmitem urmatorul punct de vedere al CE Oltenia:

1.Cate proceduri de atribuire contracte de gaze au fost organizate de CE Oltenia in cursul anului 2017?

Pe site-ul CE Oltenia se regasesc postate anunturile privind intentiile de achizitie produse/servicii/lucrari.

2.Sa-mi transmiteti copie dupa raportul procedurii de la toate aceste proceduri organizate de CE Oltenia în cursul anului 2017.

Conform prevederilor Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, Art.11.1 care face referire la achizitiile publice, nu se precizeaza ca raportul procedurii face parte din categoria informatiilor publice.

Conform prevederilor Legii nr.99/2016 privind achizitiile sectoriale, la Art. 39 sunt prevazute exceptiile pentru care prezenta lege nu este aplicabila, achizitia de gaze naturale incadrandu-se in aceasta categorie.

Cine este Tinamr Energy?

Conform Registrului Comerțului, S.C Tinmar Energy S.A este reprezentată de Oancea George –Alexandu,iar acționarii sunt trei persoane juridice: o companie cu sediul în orașul Bach din Elveția care deține peste 63% din acțiuni, S.C Victory Executiv SRL cu sediul în București cu 20,8% din acțiuni și MAR-TIN Consulting & ManagementSRL din București cu cota de 15,8%, firme reprezentate de același Oancea George Alexandru.

&nbsp&nbspArticolul Original

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.