Se caută soluții pentru UM Sadu. Cârciumaru către ministrul Bădălău: Ce măsuri de redresare dispuneți la UM Sadu sau ce aveți în plan cu această unitate de producție?

0
153

Senatorul PSD Florin Cârciumaru se arată îngrijorat de soarta Uzinei Mecanice Sadu. Parlamentarul cere Ministerului Economiei să caute soluții pentru modernizarea unității strategice.

Datoriile uzinei atârnă ca o piatră de moară de gâtul unității. Social-democratul Florin Cârciumaru speră ca ministerul Economiei să găsească fondurile necesare unei retehnologizări. „În urmă cu aproape un an, am atras atenția guvernanților, în special conducerilor Ministerelor Economiei și Apărării Naționale, asupra situației deloc pozitive de la Uzina Mecanică Sadu, cu sediul în orașul gorjean Bumbești Jiu, care reprezintă o componentă importantă a industriei de apărare și un producător de marcă apreciat atât pe plan intern, cât și în piețele externe. Societatea Uzina Mecanică Sadu S.A deține un număr de aproape 900 de angajați care cu greu fac față activității de producție din cauza slabei salarizări, dar mai ales din cauza utilajelor cu mult învechite, care le pun viața în pericol. UM Sadu este o filială a Companiei Naționale ROMARM S.A, cu capital integral de stat, pentru care, din păcate, nu au putut fi depistate fondurile necesare investițiilor de către foștii șefi ai ministerului de resort. Datoriile societății depășeau 60 de milioane de lei, la sfârșitul anului 2018.Pentru a rezista și a face față cerințelor din domeniul producției de muniție, Uzina Mecanică Sadu are nevoie de investiții majore care constau în achiziționarea de mașini automate de ultimă generație. Pentru anul acesta, domnule ministru al Economiei, Nicolae Bădălău, există fonduri disponibile măcar pentru minime lucrări de investiții?”, este întrebarea adresată de Cârciumaru ministrului Economiei.

Închiderea atrage consecințe negative

În trecut s-a vorbit despre trecerea UM Sadu în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, acum, lucrurile fiind neclare. „În ultima perioadă, datorită cerințelor, compania a crescut capacitatea de producție și, în același timp, a diversificat gama de produse prin includerea unor calibre specifice NATO. Chiar și așa, situația financiară de la UM Sadu nu s-a ameliorat, iar despre trecerea acesteia de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale nu se mai vorbește nimic. De aceea, cu respect vă întreb, domnule ministru Nicolae Bădălău, la ce stadiu a rămas proiectul acesta? Ministerul Economiei mai susține transferul UM Sadu la Ministerul Apărării Naționale? Responsabilii din ministerul condus de dumneavoastră cunosc situația Uzinei de armament de la Sadu? Când a avut loc ultima analiză a situației economico-financiare a acesteia de către persoanele îndreptățite din Ministerul Economiei sau ROMARM S.A? Ce măsuri de redresare dispuneți la UM Sadu sau ce aveți în plan cu această unitate de producție? Pentru un orășel ca Bumbești Jiu, o eventuală închidere sau restructurare a fabricii de armament ar avea un recul puternic din punct de vedere social și economic”, a mai punctat Cârciumaru.

Societatea Uzina Mecanică Sadu S.A deține un număr de aproape 900 de angajați și este membră a Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară PATROMIL, iar majoritatea activităților de import – export le derulează prin C.N. ROMARM S.A, C.N. ROMTEHNICA S.A, precum și prin alte firme de comerț.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.