Roșca (FNME): Disponibilizări și reduceri de capacități, în cinci ani

0
54

Previziuni sumbre au sindicaliștii din minerit și energie. Nelu Roșca, lider la Cariera Roșiuța, prevede disponibilizări și reduceri de capacități în următorii cinci ani. Sindicalistul a plusat, la Radio Infinit. Este convins că producătorul de energie nu poate să evite insolvența dacă nu se va redresa în scurt timp din punct de vedere financiar mai ales că, și anul trecut, a înregistrat pierderi uriașe.

Reporter: Care credeți că va fi soarta companiei?

Nelu Roșca: Împrumutul acesta de ajutor pentru Complexul Energetic Oltenia e clar că va fi catalogat ajutor de stat și va genera niște costuri ulterioare. Odată banii intrați în conturile companiei pentru a putea achiziționa certificatele de carbon într-un termen de trei luni de zile, compania este obligată să depună un plan de restructurare atât de capacități, cât și de personal. Lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere. Acum, la ce dimensiune se va face în 2020 rămâne să vedem pentru că situația financiară, după cum știți, este una destul de complicată în cadrul companiei.

Rep.: Susțineți că vor urma concedieri?

N. R.: Părerea mea este că vor urma disponibilizări și de personal, și reduceri de capacități în următorii cinci ani, nu numai anul acesta. Ajutorul de stat asta are ca implicație: restrucrare, eficientizare, eventual să reiese din negocierile pe care le avem cu administrația și cu Ministerul în următoarea perioadă și o protecție socială asupra salariaților care vor face obiectul concedierilor.

Rep.: Avem motive să ne temem de insolvență?

N. R.: Dacă situația financiară a Complexului nu va fi pusă pe linia de plutire în următoarea perioadă și, mai clar, până la data de 30 aprilie, lucrurile sunt clare și evidente. Federația Națională Mine Energie, încă de anul trecut, a susținut introducerea Complexului în anexele acestei ordonanțe care a fost dată la acel moment cu dedicație pentru cei din Valea Jiului referitor la plățile compensatorii. Pentru că am anticipat noi că vor exista concedieri ulterioare având în vedere situația companiei și știm cu toții prețul certificatelor. 2019 se închide cu peste 800 de milioane de lei pierdere pentru că nu au putut să acopere din cheltuielile proprii prețul certificatelor. De aici a apărut necesitatea acestui împrumut care ne pune în dificultate și care va trebui să intrăm în această horă timp de cinci ani de zile.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.