Românii aduc plus valoare pentru țările în care emigrează

0
82

România nu are de ce să se simtă ofensată pe subiectul migrației, iar Europa trebuie să dea dovadă de mai mult respect față de români. Noi, românii, trebuie să fim mai solidari în toate subiectele de interes național, inclusiv cel al migrației. Migrația este un fenomen normal într-o Uniune Europeană în care principiul de bază este libera circulaţie și a cărei deviză este ”Unitate în diversitate”. Problema este dacă migrația respectivă aduce un prejudiciu statelor sau un avantaj. Românii nu reprezintă niciun pericol pentru țările în care emigrează, din contră…, pericolul mare în oricare ţară din UE este exploatarea acestor oameni care merg în căutarea unui loc de muncă. Munca, în orice domeniu, trebuie să fie o activitate prin care omul să se înalțe și nu să fie înjosit, să evolueze și nu să involueze. Aşa cum libera circulaţie este un drept universal, şi dreptul la condiţii egale de muncă şi salarizare trebuie să fie la fel.
Românii au dreptul la libera circulație și nu mai au restricții în ceea ce privește dreptul la muncă. Cei care pleacă în țări occidentale sunt, în marea lor majoritate, oameni muncitori, corecți și bine pregătiți. Numai din exodul medicilor români din ultimii ani, observăm câtă plus valoare intelectuală a furnizat România Europei, să nu mai vorbim de vârfurile învățământului românesc, iar pentru asta ar trebui să ne muțumească, nu să ne ponegrească.
Românii nu au motive să părăsească în masă țara, fapt argumentat chiar de cotidianul britanic ”The Economist”, care consideră că ”România nu se descurcă rău”. Recent, ”The Economist” a punctat creșterea economică a României din anul 2013 ca fiind cea mai mare din întreaga Europă, majorări salariale mici, dar sigure, precum și un șomaj în stagnare, toate acestea fiind argumente pentru a demonstra că nu există nicio rațiune pentru un ”val” de imigranți spre vestul Europei. Țările europene nu au motive de îngrijorare în ceea ce privește o eventuală invazie a imigranților români întrucât cei care au vrut să plece din țară au făcut-o deja. Aproape 3 milioane de români au plecat din țară în 2007, imediat după aderarea la Uniunea Europeană, iar pierderea a suferit-o România și nu țările occidentale. Desigur, avem și noi ”uscăturile” noastre, dar nu întrecem alte țări europene civilizate la acest capitol.
Englezii s-au pripit atunci când au afirmat că există un val de imigranți. Realitatea demonstrează că nu au loc valuri de imigranți români nici spre Marea Britanie, nici spre Germania.
Avem nevoie de reacții ferme și dure față de toate derapajele unor ”înfocați” din Uniunea Europeană, chiar și atunci când derapajele vin din partea unor partide respectabile, precum PPE, vezi cazul Elmar Brok – ce a solicitat ”microciparea” românilor precum oile crotaliate de pe tarla. Eu nu-l numesc ”fascist” și nici ”extremist” pe dl. Elmar Brok, dar pot să mă pronunț și să condamn aberația pe care a propus-o în plenul celui mai înalt for din Europa. Germania este printre puținele țări europene care apără onoarea românilor întrucât un imigrant contribuie în medie cu 2.000 de euro anual la sistemul de asigurări sociale din Germania, iar contribuția românilor este considerată a fi chiar mai mare.
Din aceste considerente, românii merg cu fruntea sus în orice țară europeană, chiar dacă aparențele înclină altfel. Deci, dragi gorjeni, cine pierde dacă pleacă românii din țară?
Dr. ec. ing. Victor Banța
Departamentul de Analiză Politică și Comunicare PNL Gorj




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.