Prima agenție turistică românească doborâtă de pandemie, își cere falimentul

0
9

Agetur, prima agentie turistica romaneasca doborata de pandemie, isi cere falimentul. Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Adrian Tiganus, administratorul judiciar al Agetur, a spus ca agentia de turism din Falticeni nu mai are nici o sansa sa isi revina.

„Are credite bancare pe termen lung de 235.000 de lei, iar pe termen scurt, conform extraselor de cont, mai are un minus de 320.000 de lei din linie de credit si alti 65.000 de euro. Deci are vreo 900.000 de lei doar creditele bancare. Mai adaugam la datorie 1,6 milioane de lei catre furnizori, dar nu stiu cati dintre acestia vor depune cereri de creanta, pentru ca nu este obligatoriu ca toti furnizorii sa faca acest lucru”, a afirmat Tiganus.

La aceste sume (n.r. – de aproape 2,5 milioane de lei) se adauga Finantele, catre care au fost acumulate datorii de 120.000 de lei.

„Acestea sunt datoriile, la acestea se mai pun si clientii care au achitat avansuri, in valoare de 2,7 milioane de lei. Situatia nu este batuta in cuie, pentru ca am discutat cu Dragos Horhocea (n.r. – proprietarul Agetur), si unii clienti au plecat in concedii, altii platit diferente si s-au retras de pe un circuict si au mers in Bulgaria sau in Grecia, pe unde s-a putut. In fine, 2,7 milioane cu ceilalti 2,6 milioane fac 5,3 milioane de lei, adica 1,1 milioane de euro. Acestea sunt datoriile contabile „, a mai declarat Adrian Tiganus, administratorul judiciar al Agetur.

Potrivit lui, toate acestea datorii trebuiesc acoperite cu o polita de asigurare de 380.000 de euro, alti 11.000 de lei care sunt active si alti 230.000 de lei care, scriptic, ar fi in casa, dar care nu se regasesc in cifrele din fata sa.

Administratorul juridic va propune falimentul Agetur

„Agentia nu mai are nici o sansa sa-si revina fara un ajutor substantial din partea statului. Si-a pierdut increderea. Orice agent economic care a intrat in insolventa greu reintra pe piata. Ma astept la faliment si aspun asta pentru ca in 17 ani de activitate, reorganizari judiciare am avut in numai patru din cele peste 400 cate am administrat eu. Dar, in cazul acelor patru, societatile s-au bazat pe active bune, viabile, si am putut valorifica o parte dintre acestea pentru a putea dispune reinsertia agentului economic in activitate”, a mai declarat Adrian Tiganus.

Acesta este de parere ca acel procent de reorganizare de 1% este un procent bun fata de realitatea din piata.

„Termenul de depunere a cererilor de creante este 8 septembrie. Pana pe 15 septembrie trebuie sa fac raportul preliminar si tabelul preliminar cu privire la punctul nostre de vedere legat de continuare procedurii, observatii sau sistarea acesteia si trecerea pe faliment. Din ce am vazut pana acum nu intruneste conditiile de reorganizare si o sa propunem falimentul. Pe 5 octombrie va avea loc adunarea creditorilor, cu prezentarea raportului si a tabelului preliminar unde noi vom propune falimentul, pentru ca nu intruneste conditiile de reorganizare”, a mai spus Tiganus.

„Este pierdut! Vorbeste singur”

„Marea majoritate a excursiilor erau exotice, in colaborare cu alte firme de turism. Avea parteneri externi, cu TUI, cu o firma din Franta, cu o firma din Caraibe pentru croaziere pe America. El si-a format clientela lui, fiind in piata din 1991, si era cunoscut drept un om serios. Si el si tatal sau. Dar acum, conjunctura a fost de asa natura incat totul s-a prabusit. Am stat de vorba cu el. Este pierdut. Adica a inceput sa vorbeasca si singur”, a mai spus administratorul judiciar.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.