Președintele BNS, despre pornirea excavatorului de la Roșiuța: A fost un gest disperat

0
27

Minerii de la Cariera Roșiuța au amenințat că pornesc miercuri un excavator blocat din cauză că Ministerul Mediului tergiversează eliberarea unui aviz pentru scoaterea de circuitul silvic a două hectare de pădure care se află în fața utilajului. Muncitorii nu mai pot lucra, dar cei din ministere nu au niciun stres. Abia în ziua protestului, premierul Orban i-a convocat pe miniștrii de la Mediu și Economie la o discuție cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. Minerii au pornit excavatorul, dar conducerea companiei a anunțat că nu s-a intrat ilegal în terenul forestier, așa cum amenințaseră salariații, ci doar a fost verificată starea tehnică a utilajului. Președintele BSN, Dumitru Costin, atrage atenția asupra faptului că a fost un gest disperat al minerilor.

Durează ani buni fiecare extindere de front de lucru pentru carierele miniere din Gorj. Mai întâi trebuie cumpărate terenurile, într-un județ în care sunt o grămadă de cazuri în care nu se știu proprietarii. Dacă terenul este unul forestier, mai durează câțiva ani până când organele abilitate sunt de acord cu defrișarea. Într-o țară în care mii și mii de hectare sunt defrișate nimeni nu știe cum, în munți, pentru CEO nu se dă aviz nici pentru două hectare, deși vorbim despre o activitate economică de siguranță națională.

Președintele Blocului Sindical, Dumitru Costin, a vorbit despre situația în care se află angajații din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Acesta spune că gestul minerilor de la Cariera Roșiuța de a porni excavatorul a fost unul disperat, existând dorința de a avea un loc de muncă și de a nu rămâne fără venituri.

”Tocmai ce am încheiat o convorbire cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, care mi-a confirmat că se afla în drum spre Guvern, acolo unde are loc o ședință cu caracter de urgență. Astăzi vor găsi o soluție în regim de urgență pentru a se intra în legalitate. Până la urmă, este o solicitare din anul 2019, pentru care nu s-a găsit timp pentru a fi discutată și analizată o variantă corectă. Astfel, nu se puneau în pericol locurile de muncă ale angajaților din cadrul companiei energetice. Domnul director Burlan spune că și-au asumat o chestie ilegală și elemente de natură penală? Nu! Oamenii au făcut acest gest din disperare pentru a-și păstra locul de muncă. Mi se pare prea mult să pui în pericol mii de locuri de muncă, doar pentru că nu știu ce motive invocă unii sau alții”, a spus Dumitru Costin, la Târgu Jiu Tv.

CE Oltenia a făcut verificări cu privire la pornirea excavatorului E05 din cadrul Carierei Rosiuta – EMC Motru, precizând că nu a fost afectat fondul forestier. “Periodic, excavatoarele stationare sunt pornite cu scopul verificarii starii tehnice a utilajului conducator si a liniei tehnologice”, a explicat compania.

În realitate, a fost un prim protest în care nu s-a încălcat legea, dar nu se știe ce urmează. Liderii de sindicat avertizează în continuare că minerii au de ales între a face ceva ilegal sau a-și pierde locurile de muncă.




Sursa aici

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns