Ploi puternice, vânt și ninsori

0
240

Avertizare meteo pentru ploi însemnate cantitativ în estul României și, local, în vest și centru, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori locale în nordul și vestul Moldovei și în sud-estul Transilvaniei, pentru sâmbătă, 18 noiembrie.

Un ciclon puternic va afecta România începând de vineri, 17 noiembrie. În jumătatea vestică a țării vor fi unele intervale cu precipitații și în prima parte a zilei, iar ploile se vor extinde treptat și în celelalte regiuni, mai ales spre seară și în prima parte a nopții.

În zonele de munte, la altitudini de peste 1400 – 1600 de metri, la început vor fi precipitații mixte, cu excepția zonelor foarte înalte, apoi vor predomina ninsorile și temperaturile vor deveni negative.

Sâmbătă, 18 noiembrie, ciclonul va ajunge în vestul Mării Negre și se va intensifica progresiv. În jumătatea estică a țării, ploile vor deveni mai puternice, iar viteza vântului va crește pe parcursul zilei.

În estul țării și pe spații mai restrânse în vest și centru, cantitățile de precipitații vor atinge, în general, între 20 și 40 l/mp, iar izolat peste 50 l/mp.

Precipitații mixte și ninsori în unele regiuni

În același timp, dinspre est și nord-est va pătrunde o masă de aer rece, iar ploile se vor transforma treptat în lapovițe și ninsori, la început în zonele mai înalte și în nord-vestul Moldovei, iar apoi, local, în sud-estul Transilvaniei și în vestul și centrul Moldovei.

În afara zonelor de munte, temperaturile nu vor fi prea scăzute în timpul precipitațiilor, iar solul este încă destul de cald datorită vremii călduroase din ultimele săptămâni, ceea ce va îngreuna depunerea ninsorii.

Totuși, peisajul poate căpăta un decor temporar de iarnă în unele zone de deal și podiș. La munte se va depune strat consistent de zăpadă, cu grosimi ce vor depăși 30 cm în unele masive.

Vânt puternic în sud-est și viscol la munte

Spre seară, vântul se va intensifica foarte mult în sud-estul țării. În Dobrogea și Bărăgan, viteza la rafală va atinge, local, 60 – 80 km/h, iar izolat până la 90 – 100 km/h. În zonele de munte va fi viscol puternic, cu rafale de peste 100 km/h în zonele înalte.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.