Nou studiu susține teoria că roata ar fi fost inventată în zona Munților Carpați

0
76

Un studiu recent, publicat în prestigioasa revistă ”The Royal Society”, sugerează că roata ar fi fost inventată în zona Munților Carpați de către minerii de cupru, acum 5.500-6.000 de ani. Această teorie, lansată inițial în 2016 de istoricul Richard Bulliet, este acum susținută de modelări computaționale care reconstituie procesul de dezvoltare al primelor roți funcționale.

Deși nu se cunoaște cu exactitate când au apărut primele vehicule cu roți, se estimează că acestea ar fi fost inventate între anii 4.000 și 3.500 î.Hr., în diverse regiuni, printre care Mesopotamia, Europa Centrală și spațiul carpatic. Cea mai veche imagine a unui vehicul cu roți a fost descoperită pe un vas din Polonia, datând de aproximativ 5.500 de ani.

Cele mai vechi roți de lemn, descoperite în Slovenia, au fost construite acum 5.200 de ani, iar dezbaterea privind originea acestei invenții continuă, susținând fie că roata a fost inventată într-o singură regiune, fie că a fost dezvoltată independent în mai multe locuri simultan.

Studiul nu se bazează pe noi descoperiri arheologice, ci pe tehnici de modelare computațională, care au ajutat la reconstituirea etapelor dezvoltării roții. Primele roți erau realizate din trunchiuri solide de copaci, evoluând treptat prin adăugarea de spițe, pentru a fi mai ușoare și eficiente.

În ultimele decenii, în România au fost descoperite numeroase miniaturi de care vechi, datând de acum aproximativ 4.000 de ani, consolidând astfel importanța zonei Carpaților în povestea evoluției acestei invenții esențiale.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.