Ministrul Apărării: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale

0
11

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale pe legea care impozitează pensiile speciale, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi. O sesizare a depus și Avocatul Poporului.

Parlamentarii au impozitat nu doar pensiile speciale ale demnitarilor și magistraților, ci și pensiile de serviciu ale militarilor. Faptul a fost criticat de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de socializare: "De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale", a scris ministrul Ciucă.

Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara. "Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales. Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19. Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană – pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar", a mai comunicat ministrul Apărării, concluzionând: "După ce am prezentat aceste informații, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?"

Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Sursa aici

Lasă un răspuns