Medic condamnat pentru malpraxis, propus pentru postul de manager al Spitalului de Urgență Tg-Jiu! „Și dacă nu-l propuneam eu, ridica el mâna și zicea că vrea!”

0
81

Medicul chirurg Gheorghe Neață, consilier județean PSD și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu a fost votat, luni, de 33 de medici pentru a fi desemnat manager interimar al unității medicale, până la organizarea concursului.
Gheorghe Neață a mai condus spitalul în perioada 2010-2011, însă a demisionat în urma scandalului ”Tulic”, adolescenta decedată în secția ORL, iar anul trecut, când a dorit să revină în funcție, abia a obținut media 6,39. În trecut, medicul a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova, la 80.000 lei despăgubiri civile și o rentă viageră lunară de 300 de lei, către un bărbat care a rămas paralizat în urma unei intervenții chirurgicale efectuate de acesta.
Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, va decide, în aceste zile, dacă-l va desemna pe Neață la conducerea spitalului sau îl va menține, în continuare, în funcție pe Dumitru Vienescu.

Decizia numirii lui Neață, la președintele CJ

Medicii din cadrul SJU Tg-Jiu au decis, luni, că medicul Gheorghe Neață să fie numit manager interimar până la organizarea concursului pentru ocuparea postului. La întâlnire a participat și Cristian Toader Pasti, consilierul președintelui Consiliului Județean Gorj, care-i va prezenta lui Cosmin Popescu propunerea cadrelor medicale.

Medicii au avut posibilitatea de a vota persoana care să-i conducă, după ce o parte din Comitetul Director al SJU a demisionat, managerul interimar e dispus să renunțe la funcție, iar Gigel Capotă, cel care a condus spitalul a fost de acord să înceteze contractul de mandat înainte de termen. Inițiativa i-a aparținut medicului Bogdan Niculescu, șeful Secției Ortopedie, în urma unei discuții care a avut loc, la finele săptămânii trecute, între președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, deputatul Mihai Weber, jurnaliștii și sindicaliștii care au protestat timp de o lună împotriva lipsei de reacție a autorităților la managementul defectuos de la spitalul din Tg-Jiu, concluzie la care a ajuns Corpul de Control al ministrului Sănătății încă din vara acestui an.
”Am reușit să ne strângem în jur de 70 de medici, iar majoritatea șefilor de secții au fost prezenți. (…) Doctorul Neață a fost nominalizat de doctorul Stanciu. (…) S-a trecut la vot, vot secret. Au ieșit 33 de voturi pentru doctorul Neață și 8 voturi pentru doamna doctor Coleașă, restul de voturi, au fost menționate alte nume care, practic, nu se înscriseseră și nu doreau. Medicul Neață a spus că-și dorește să fie manager și în continuare speră să aibă sprijinul nostru pentru a putea merge mai departe. Regret că m-am implicat în așa ceva…”, a declarat medicul Niculescu, la postul de televiziune Tele3.
Medicul Gheorghe Stanciu a recunoscut că l-a propus pe doctorul Neață și a afirmat că acesta era pe punctul de a se autopropune, în cazul în care nu era nominalizat de nici un coleg al său.
”Am zis că trebuie să punem pe cineva care știe puțin problemele pe aici și după aia să scoată postul la concurs și apoi să vină un doctor tânăr care are putere de muncă. (…) Întâmplător era lângă mine Neață, și am zis doctorul Neață care a fost în toate funcțiile posibile pe acolo și știe despre ce-i vorba, poate să țină o lună postul de manager de spital (…) Și dacă nu-l propuneam eu, ridica el mâna și zicea că vrea”, a concluzionat medicul Stanciu.
Decizia de a-l desemna interimar pe medicul Gheorghe Neață îi revine președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, însă acesta a exclus categoric numirea acestuia la conducerea spitalului, în cadrul discuției amintite, în momentul în care numele doctorului chirurg a fost amintit ca fiind vehiculat la acea dată.

Medic controversat

Gheorghe Neață a mai condus spitalul în perioada 2010 – august 2011, însă a demisionat în urma decesului Ralucăi Tulic, adolescenta care a murit în secția ORL ca urmare a șocului anafilactic produs după administrarea injecției cu ampicilină, fiind cercetat, alături de alți trei medici, pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu.
În 2005, chirurgul Neață a fost implicat într-un caz de malpraxis, după ce l-a operat pe Ion Milconoiu, un bărbat din satul Râpa de lângă Motru, iar în urma intervenției chirurgicale bărbatul a rămas paralizat. Curtea de Apel Craiova l-a obligat pe Neață să-i plătească pacientului 80.000 lei și o rentă viageră lunară de 300 de lei.
Anul trecut, medicul Gheorghe Neață a dorit să revină în funcția de manager al SJU, însă abia a obținut media 6,39, după ce a fost notat cu 6,36 la proiectul de management și cu 6,42 la evaluarea calităților manageriale.
Articolul complet aici

Lasă un răspuns