Un caz controversat zguduie sistemul educațional românesc, alimentând suspiciunile de influență politică în numirile și demiterile directorilor de școli. Corina Panduru, directoarea Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, a fost destituită brusc din funcția obținută prin concurs, într-o acțiune despre care surse Edupedu.ro susțin că ar fi fost orchestrată de membri și lideri locali ai PSD.
Această demitere vine în contextul în care, la nivel național, aproximativ 760 de directori de școală au fost înlocuiți sau au renunțat la funcție în actualul ciclu de mandat (2021-2025), conform datelor Ministerului Educației analizate de Edupedu.ro.
Cazul de la Târgu Jiu ridică semne de întrebare serioase, mai ales că în locul Corinei Panduru, membră PSD, a fost numită, prin detașare, Marcela Mrejeru, fost inspector școlar general și actual consilier județean PSD.
Mai multe voci din sistemul educațional au semnalat în ultimii ani imixtiuni politice ale șefilor Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ) în școli, directorii neafiliați politic sau din alte partide fiind adesea înlăturați prin presiuni și controale.
Ministrul Educației, Daniel David, a comentat recent aceste demiteri politice, subliniind că „factorul politic nu trebuie să ajungă la nivel de școală” și anunțând măsuri pentru a proteja directorii numiți prin concurs.
Documentele analizate de Edupedu.ro indică faptul că schimbarea directoarei Panduru a fost pusă la cale de inspectori și cadre didactice cu legături PSD, alături de lideri de sindicat.
Deși ISJ Gorj a declarat inițial că demiterea și numirea s-au făcut cu respectarea legii, răspunsurile ulterioare la solicitările Edupedu.ro au evitat furnizarea de detalii concrete. Instituția a precizat că activitatea managerială a Corinei Panduru a fost evaluată pozitiv în anii anteriori.
Hotărârea Consiliului de Administrație al ISJ Gorj din 21 februarie 2025, prin care s-a aprobat demiterea și numirea noului director, nu menționează niciun temei legal. Decizia inspectorului școlar general Mihai Istrate, fost vicepreședinte PSD Gorj, care a condus la înlocuirea directoarei, invocă „îndepliniri necorespunzătoare” și „management defectuos”, fără a specifica articole de lege încălcate.
Edupedu.ro a constatat că nu a fost respectată procedura de cercetare disciplinară prevăzută de lege pentru demiterea unui director cu concurs. Mai mult, echipa de control care a stat la baza deciziei era formată din membri ai Consiliului de Administrație al ISJ Gorj, creând o suprapunere de roluri.
Printre reclamanții care au sesizat ISJ Gorj se numără persoane cu legături politice, inclusiv candidați PSD. Întreaga procedură de demitere s-a desfășurat extrem de rapid, în doar o lună de la depunerea sesizărilor.
Corina Panduru a contestat decizia de demitere în instanță, la Tribunalul Gorj. Acest caz subliniază încă o dată problema influenței politice în sistemul de învățământ și necesitatea unor măsuri clare pentru a asigura independența managementului școlar.