Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat ieri, 14 martie 2025, “Legea fugarilor”, o modificare a Codului Penal care extinde definiția evadării și impune pedepse mai dure pentru cei care se sustrag executării pedepselor privative de libertate.
Conform noilor prevederi, se consideră evadare și fapta persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea care nu se prezintă la organul de poliție pentru punerea în executare a mandatului, în termen de maximum 7 zile de la data la care hotărârea instanței a rămas definitivă.
Legea introduce pedepse clare pentru diverse forme de evadare:
- Evadarea din starea legală de reținere sau de deținere se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Evadarea săvârșită prin folosire de violențe sau arme atrage o pedeapsă de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
De asemenea, actul normativ precizează că sunt asimilate evadării următoarele fapte:
- Neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deținere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate;
- Părăsirea, fără autorizare, a locului de muncă situat în afara penitenciarului;
- Încălcarea obligațiilor impuse persoanelor aflate în arest la domiciliu, inclusiv nerespectarea traseului sau a condițiilor de deplasare stabilite de lege.
Mai mult, legea stabilește că pedeapsa pentru infracțiunea de evadare se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la momentul evadării.
Această modificare legislativă vizează combaterea fenomenului de sustragere de la executarea pedepselor și creșterea eficienței aplicării sancțiunilor penale.