Laleaua pestriță – Comoara rară a pădurilor din Gorj

0
118
Laleaua pestriță

O bijuterie rară a naturii, laleaua pestriță (Fritillaria meleagris), încântă privirile celor care au norocul să o descopere în sălbăticie. Această floare delicată, protejată prin lege, face parte din familia liliaceelor și se remarcă prin culorile sale spectaculoase – de la alb și roz, până la mov, roșu închis și lila, uneori îmbinând nuanțe diferite pe aceeași petală.

Laleaua pestriță sau floare de șah

Laleaua pestriță mai este cunoscută și sub numele de „floare de șah” datorită modelului său unic. Planta poate ajunge până la 20 cm în înălțime și înflorește doar o singură dată pe an, în lunile aprilie-mai, bucurându-ne cu frumusețea sa pentru aproximativ două săptămâni. În județul Gorj, această floare rară poate fi admirată în pădurea Botorogi din comuna Dănești.

Laleaua pestriță este învăluită în legende fascinante. Se spune că provine din grădinile Persiei, legată de povestea Dariei, nepoata unui vistiernic de la curtea Șahului, care a visat o tânără oferindu-i un buchet de flori în schimbul unei lalele pestrițe. De asemenea, o altă legendă vorbește despre iubirea neîmplinită dintre Farhad și Shirin – din sângele tânărului îndrăgostit răsărind aceste flori ca simbol al dragostei veșnice.

Această plantă rară este un simbol al frumuseții efemere și al protecției naturii, iar cei care o descoperă sunt norocoși să admire una dintre cele mai misterioase și fascinante flori ale României.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.