Într-o declarație de ultimă oră, președintele Klaus Iohannis a anunțat că își va da demisia din funcție, fără a mai aștepta alegerile prezidențiale programate în luna mai, când i-ar fi încetat, oricum, mandatul. Anunțul a fost făcut pe fondul iminentei sale suspendări de către Parlamentul României, procedură care urma să fie votată mâine.
„Nu văd rostul acestei proceduri de suspendare, iar prin această acțiune ne facem de râsul lumii, mai pe românește“, a declarat Iohannis. Într-o declarație surpriză, șeful statului a anunțat că își va încheia mandatul peste 48 de ore: „Îmi dau demisia începând cu 12 februarie“.
Decizia, motivată de evitarea unei crize politice
Președintele demisionar a explicat că gestul său vine pentru a preveni o criză politică majoră în România. „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie“, a precizat Klaus Iohannis.
Cine va prelua conducerea țării?
Conform prevederilor Constituției României, în lipsa președintelui, atribuțiile acestuia sunt preluate de președintele Senatului. În acest context, funcția de șef al statului va reveni lui Ilie Bolojan, care va asigura interimatul până la organizarea alegerilor prezidențiale anticipate sau până la scrutinul din mai.
Ce ar fi pierdut
Dacă era demis de Parlament, Iohannis își pierdea toate privilegiile cuvenite foștilor președinți ai României:
– locuinţă de protocol
– spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat
cu un post de consilier şi un post de secretar
– indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu
– pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază
– efectuarea, la cerere, a unui control medical complet anual, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila».