Inspectoratele Școlare se deființează. Funcțiile din învățământ numite politic, fără concurs

0
176

Din 6 noiembrie, Inspectoratele Școlare din România vor fi desființate, urmând să fie înlocuite de Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar și de Birourile Judeţene ale Agenției Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), care se vor reorganiza ca deconcentrate.

Teoretic, s-ar putea asigura astfel depolitizarea învățământului preuniversitar. Practic însă, va fi un control mult mai puternic din partea ministerului de resort, care va putea face numirile pe funcții doar politic, fără organizarea concursurilor de ocupare a posturilor. Și vechea lege a educației prevedea organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de inspector general, dar s-a aplicat o singură dată, în anul 2015, până în 2015 și din mai 2019 fiind numiți doar politic toți inspectorii generali.

Prevederile Legii învățământului preuniversitar spun că la 60 de zile după intrarea în vigoare, inspectoratele şcolare se desfiinţează şi vor fi înlocuite de Direcţii Judeţene pentru Învăţământ Preuniversitar, de Birouri Judeţene ARACIP, iar Casa Corpului Didactic va suporta o reformă. Astfel se reaşază axele de autoritate instituţională, iar actualii inspectori vor fi nevoiți să învețe din mers noile reguli, în perioada de tranziţie.

Direcţia pentru Învăţământ Preuniversitar va prelua atribuţii destul de extinse pentru administrarea sistemului de educaţie, incluzând segmentul de management, astfel încât să-i verifice pe directorii de şcoli. Finanţarea, contabilitatea, auditul, asistenţa juridică vor rămâne în subordinea direcţiilor. Va exista un al treilea departament, care se va ocupa de monitorizare, organizare concursuri, examene şi tot ceea ce înseamnă agendă competiţională şi asigurarea promovării prin gradele didactice.

La 1 noiembrie se așteaptă publicarea noilor organigrame, decizia fiind luată de Ministerul Educației. Reforma ar mai presupune și o situație paradoxală, pentru viitoarea activitate din noile Direcții județene de învățământ, pentru că angajații nu ar mai face inspecție școlară, deși funcțiile lor ar rămâne de inspectori. Deocamdată nu se știe cum se vor face numirile pe funcții și cine vor fi inspectorii din noile structuri, dacă vor fi criterii de selecție pe baze profesionale și de „know-how”, experiență didactică și managerială în sistemul de învățământ preuniversitar din România sau vor fi aduși oameni din afara sistemului care se vor califica la locul de muncă, după ce vor fi numiți politic.

Întâmplător sau nu, perioadele în care șefii inspectoratelor județene au ocupat funcțiile prin numire politică au coincis cu cele de alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, secțiile de vot fiind organizate în școli.

Ceea ce s-a întâmplat la nivel de inspectorate, în ultimii 12 ani, poate continua încă cel puțin 5 ani de-acum înainte, dacă se va rămâne la varianta numirilor politice și vor întârzia concursurile de ocupare a funcțiilor de conducere.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.