Noi negocieri pentru perfectarea investiției de la Termocentrala Rovinari. Noul grup realizat de chinezi ar putea deveni funcțional peste 4 ani, este promisiunea oficialilor din Ministerul Energiei. Până atunci, e cale lungă. Trebuie semnat acordul acționarilor și cele două contracte, de superficie și de furnizare de cărbune.
Investiția de un miliard de euro, anunțată cu surle și trâmbițe aproape în fiecare campanie electorală din ultimii 7 ani, este departe de a fi demarată. Oficialii statului român și cei ai companiei chineze care va investi la Rovinari sunt încă la stadiul negocierilor. „Suntem la momentul în care, după decembrie 2018, am reluat negocierile cu partea chineză în condițiile în care, fără lipsă de modestie, am reușit să-i conving că merită să investească într-un asemenea grup energetic. Suntem la momentul în care suntem foarte aproape să finalizăm acordul acționarilor. Discutăm de o singură condiție și asta se referă la un mecanism de sprijin financiar, contracte pentru diferență, unde am susținut foarte mult introducerea și a producătorilor de energie pe cărbune. Mai urmează negocierile pe contractul de superficie și pe contractul de furnizare a cărbunelui”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu.
Cu toate acestea, Maioreanu dă asigurări că, în patru ani, grupul nou de la Rovinari va funcționa. Acesta va avea nevoie de 5 milioane de tone de cărbune ca să poată fi pus în funcțiune. „Avem prins acest grup în strategia energetică. Într-un capitol foarte important dedicat obiectivelor de investiții strategice de interes național avem grupul de 600 MW de la Rovinari, pe lângă grupurile 3 și 4 de la Cernavodă, centrala de mare pompaj de la Tarnița – Lăpuștești. Eu sper ca anul acesta să finalizăm negocierile pe acordul acționarilor, pe contractul de superficie și pe contractul de furnizare a cărbunelui și, așa cum avem prins în strategie, 2022 – 2023, grupul să devină funcțional”, a fost mesajul lui Maioreanu.