Furtuni puternice, grindină și caniculă

0
368

Avertizare meteo pentru ploi torențiale, furtuni, grindină și vijelii, în nord, vest, centru, nord-est și, local, în sudul țării, și pentru caniculă în Muntenia și sudul Olteniei, începând de luni, 10 iunie, până marți, 11 iunie.

Fluxul de aer tropical se intensifică la începutul săptămânii, aducând o vreme caldă pentru această perioadă, mai ales în sudul țării. În același timp, o vastă zonă de joasă presiune se va apropia dinspre vest, iar diferența mare de temperatură va crea condiții favorabile pentru producerea furtunilor în mai multe regiuni.

Ploi torențiale, grindină și vijelii

Luni, 10 iunie, riscul de ploi torențiale și furtuni va fi foarte ridicat în special în nord-vest, dar furtuni puternice vor fi posibile și în alte zone din nordul, centrul, vestul, sud-vestul și nord-estul țării, iar local și în sud-est.

Pe alocuri, aversele vor fi însoțite de grindină de dimensiuni medii și mari (izolat foarte mari) și vijelii puternice, cu rafale de peste 80 – 90 km/h. În zonele afectate, cantitățile de apă pot depăși 30 – 50 l/mp în intervale scurte de timp sau prin acumulare din mai multe averse, creând risc de inundații locale.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și marți, 11 iunie, mai ales în jumătatea nordică a țării, și se va manifesta tot prin averse torențiale, descărcări electrice și, izolat, grindină și vijelii.

Caniculă și nopți tropicale

În același timp, vremea va fi caldă pentru prima jumătate a lunii iunie. Temperaturile vor depăși pragul de caniculă pe arii extinse în Muntenia, sudul Olteniei, vestul Dobrogei, iar marți și în sudul Moldovei. Local, maximele vor urca până la 36 – 37°C.

Senzația de disconfort termic va fi intensificată de umiditatea ridicată, chiar și în celelalte regiuni ale țării, unde valorile din termometre nu vor fi atât de mari.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.