Festivalul de literatură „Tudor Arghezi” online

0
33

Ajuns la cea de-a 40-a ediţie, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi, festivalul international omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat literatura română de-a lungul timpului. Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi spune că ediția din acest an este una mult prea importantă, așa că nu putea fi amânată și nici anulată. Prima ediție online se desfășoară în perioada 21-24 mai 2020.

Prima ediție a Festivalului s-a desfășurat în mai 1980, la sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea poetului. Conceput de către Comitetul Județean pentru Cultură și Centrul Județean al Creației ca un festival-concurs național de literatură, evenimentul a fost o bună perioadă de timp o importantă rampă de lansare a unei excepționale generații de scriitori gorjeni, oferind, în același timp, un bun prilej de afirmare a tinerilor scriitori din țară. Printre organizatori s-au aflat Ion Mocioi, Nicolae Vânătoru, Arthur Bădița, Ion Sanda, Ion Cănăvoiu.

Cea dintâi restructurare majoră a Regulamentului a avut loc în 1995, când poetul și brâncușiologul Nicolae Diaconu (consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Gorj la acea vreme) a introdus modificări ce au generat creșterea vizibilității naționale a Festivalului: Premiul Opera Omnia pentru scriitori români, Premiul pentru arghezologie, atribuirea de către Primăria Tg-Cărbunești a Titlului de Cetățean de Onoare laureaților marelui premiu. Merite importante în derularea evenimentului au avut vreme de un deceniu și Constantin Popescu, Alexandra Andrei și Viorel Gârbaciu.

De remarcat faptul că, începând cu anul 2000, Uniunea Scriitorilor din România, apreciind relevanța manifestării, se alătură organizatorilor locali.

Cea de a doua restructurare importantă s-a produs în 2006, când Ion Cepoi a ocupat prin concurs funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Acesta a transformat Festivalul într-unul internațional, adăugându-i alte secțiuni: Opera Omnia pentru scriitori străini, Opera Omnia pentru scriitori de origine gorjenească, Promovare opera argheziană, Opera Prima. Este momentul în care evenimentul capătă individualitate, realizându-se printre altele: Muzeul ,,Tudor Arghezi” de la Tg-Cărbunești – prin eforturile doamnei Mitzura Arghezi, CJCPCT Gorj, Primăriei orașului (primar Cristian Toader Pasti) și brâncușiologului Ion Mocioi; fântâna lui Arghezi; plantarea de tei în fața Muzeului de către laureați; realizarea expoziției cu fotografiile laureaților Opera Omnia români și străini și ale Cetățenilor de Onoare ai orașului Tg-Cărbunești; editarea de către CJCPCT Gorj a albumelor ,,Tudor Arghezi. 11 poezii” în limbile engleză, franceză, germană, italiană, sârbă, greacă, spaniolă, maghiară (cu grafică și pictură aparținând unor mari artiști plastici români și străini), iar din 2017 a Albumelor ,,Poeți în festival” (cuprinzând creații în limba maternă și în românește ale participanților din afara României), ilustrate grafic de plasticieni consacrați din aceleași țări); vernisarea de expoziții internaționale de artă plastică complementare festivalului literar. S-a stabilit, de asemenea, ca laureații ediției curente să fie președinții Juriului Național al ediției următoare. Contribuții deosebite și-au adus în toată perioada sau în fragmente de timp Teodor Dădălău, Viorel Surdoiu, Dan Popescu, Daniela Gapșea. Au sprijinit instituțional Festivalul Biblioteca Județeană Gorj (manager Olimpia Bratu), Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” (manager Gheorghe Porumbel), Liga Culturală ,,Fiii Gorjului” București (președinte Alexandru Păsărin), Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” Tg-Jiu (Manager Cosmin Brehuță).

Începând cu anul 2005, Premiul Opera Omnia pentru poezie a fost preluat de Uniunea Scriitorilor din România, aceeași entitate stabilind, din 2010, și acordarea Premiului Opera Omnia pentru istorie și critică literară.

Din 2006 și până acum, Festivalul Internațional de Literatură ,,Tudor Arghezi” a fost onorat cu prezența lor de scriitori, istorici și critici literari, editori, traducători, directori și redactori, șefi de reviste literare și artiști plastici de mare anvergură din România, dar și din Serbia, Moldova, Suedia, Franța, Ucraina, Columbia, Italia, Israel, Peru, Bulgaria, Turcia, Germania, Rep. Sud-Africană, Austria, Liban, Grecia, Polonia, SUA, Slovacia, Olanda, Ungaria, Rusia, Azerbaidjan, Anglia, China, Macedonia, Chile, Spania.

Cea de a treia restructurare s-a produs acum, la cea de a 40-a ediție (a XV-a internațională), când circumstanțele create de pandemia de coronavirus ne-a obligat să transferăm Festivalul în on line și să renunțăm astfel la unele secțiuni, păstrând totuși intacte ființa și individualitatea evenimentului. Sperăm ca această primă trecere de la varianta clasică la aceea virtuală să fie și ultima.

În ultimele două decenii, s-au implicat în promovarea, organizarea și desfășurarea evenimentului: acad. Nicolae Manolescu (președinte de onoare al Festivalului din 2017), Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Gheorghe Grigurcu, Ioana Dinulescu, Nicolae Dragoș, Răzvan Voncu, Daniel Cristea Enache, Valentin Talpalaru, Zenovie Cârlugea, Spiridon Popescu, Adrian Frățilă, Ion Popescu-Brădiceni, Cornel Udrea.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură ,,Tudor Arghezi” este una cu totul specială. Mai întâi pentru că se împlinesc nu doar 40 de ani de Festival (din care 15 de Festival Internațional), ci și 140 ani de la nașterea lui Tudor Arghezi. Mai apoi pentru că este prima ediție on line.

În al treilea rând pentru că festivalul se desfășoară cu doar 6,3 % din bugetul alocat inițial evenimentului. Din fericire, a fost o entitate care s-a alăturat decisiv demersului nostru, împiedicând astfel anularea lui: Uniunea Scriitorilor din România.

Un gând bun acolo unde se află pentru doamna Mitzura Arghezi, a cărei contribuție la înfiintarea Muzeului Tudor Arghezi de la Cărbunești a fost esențială.

Mulțumiri și Teatrului Dramatic Elvira Godeanu și Primăriei Tg-Cărbunești, precum și tuturor laureaților care ne-au transmis mesaje de îmbărbătare și solidaritate.

Tuturor celor menționați adâncă plecăciune.

CJCPCT Gorj organizează festivalul sub patronajul Consiliului Județean Gorj, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, având ca parteneri Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, Primăria și Consiliul Local Târgu Cărbunești.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.