Expoziție de pictură pe pânză – „Petale din vis”

0
24

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează o nouă expoziție în sala „Florin Isuf”. „Petale de vis” se numește expoziția de pictură pe pânză și este semnată de Luminița Fuiorea.

Luminița pictează din adolescență, dar spune că mai serios a început în 2013, cu portretistică și acum realizează picturi abstracte. Este pasionată de pictarea florilor pe pânzele sale și spune că asta o definește, asta o bucură în fiecare zi. A terminat Facultatea de Jurnalism și acum este broker de credite. Prima expoziție a fost în urmă cu 20 de ani la Timișoara pe fotografie. “Atunci când vreau să fiu eu cu mine, pictez și asta îmi bucură fiecare zi în care fac acest lucru”, spune Luminița Fuiorea.

Curatorul expoziției, artistul Dorina Cioplea spune despre expoziția Luminiței Fuiorea că “reprezintă o găsire și o regăsire, în același timp. O (re)întâlnire a omului cu artistul cu care coabitează în aceeași ființă, cu frici, trăiri și emoții comune. Luminița își amintește cu umor cum prima ei lucrare cu reacții clare (chiar vehemente) a fost o reproducere perfectă a unei fotografii cu Nicolae Ceaușescu. Pur și simplu mi-am dorit să fac o copie perfectă și am reușit, spune artista. A continuat în adolescență dar apoi, descurajată sau, mai bine spus, neîncurajată, a renunțat pentru o perioadă destul de lungă. Și lucrările expuse acum, strânse laolaltă sub numele de ”Petale din vis”, reprezintă tot o renunțare și apoi o speranță.

”Aceste lucrări rămăseseră uitate în atelierul în care mă apucă tristețea când intru, de trei ani, de când a murit tatăl meu.” Fără să își dea seama prea bine, Luminița Fuiorea a avut nu o pauză de trei ani, ci o perioadă de trei ani de acumulări. Și pentru a începe o etapă nouă, trebuie întâi să încheie etapa trecută, și cel mai bun lucru prin care poate face asta este să expună lucrările de atunci. Chiar dacă, paradoxal, această expoziție îi deschide ușa spre lumea artistică, ușă pe care a mai întredeschis-o de mai multe ori până acum, participând cu lucrări la câte o expoziție de grup. Invitată fiind de către Doru Dădălău, de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, să expună în Sala ”Florin Isuf” de la parterul clădirii, Luminița a ales, instinctiv, aceste lucrări, un amalgam de sentimente și emoții, un sfârșit și un început în același timp. Tonurile închise, cu tușe puternice și curajoase, amestecate cu pete de culoare pură sau de lumină, explică atât de bine trăirile artistei și personalitatea ei complexă, care de abia acum începe să se dezvăluie și altor oameni decât cei din cercul de prieteni.”, spune curatorul Dorina Cioplea.

Vă așteptăm să vedeți așadar câteva dintre tablourile pictate de Luminița Fuiorea la sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj, sau on line pe pagina de facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Original Article

Lasă un răspuns