Distrugerile produse Mănăstirii Lainici de armata germană în Primul Război Mondial. Ce a rămas în…

0
78

Mănăstirea Lainici a suferit distrugeri importante din partea armatei germane

Mănăstirea Lainici, de pe Defileul Jiului, din judeţul Gorj, a suferit mari distrugeri în timpul Primului Război Mondial.

Într-o adresă trimisă la data de 22 decembrie 1918 de către protoiereul D. Bardan episcopului Râmnicului se arată distrugerile suferite de sfântul lăcaş de cult. Documentul a fost publicat în lucrarea „Mărturii despre judeţul Gorj în Primul Război Mondial“, a istoricului Gabriel Sarcină. „Din biserica acelui Sf. Schit, pe al cărui perete stă scris leatul 1817, n’a mai rămas decât zidurile, ba chiar şi acelea sgâriate. I s’au luat toate odoarele sfinte, şi s-a luat acoperământul de pe sf. masă lăsându’se numai pereţii, şi s’au luat candele, podoabe, vase importante atât din Naosul, cât şi din Pronaos, i s’au spart toate geamurile, şi s-au luat clopotele iar pe picturi ori Altar ş-au scris câteva nume de soldaţi germani“, se arată în documentul adresa episcopului.

Ce nume erau scris în locul icoanele Maicii Dommnului şi Mântăitorului

Protoereul Bardan mai arată că pe locul unde se afla icoana Maicii Dommnului era scris Eller şi o anumită dată, probabil când s-a aflat aici, iar în locul icoanei Mântuitorului Hristos stă scris Vehoff. De asemenea, mobilierul vechi a dispărut în totalitate sau a fost distrus. Cele şase clădiri care cuprindeau 16 camere pentru ca au fost arse sau distruse. Din unele nu au mai rămas decât temelia, iar din altele doar pereţii. „Pagubele sunt destul de însemnate pentru aceia (…) şi sesizând pe Dl. pretor al ocolului respectiv cu care ne-am transportat la faţa locului şi-am mers cu Domnia Sa să-şi facă cuvenita formă dresându-şi actele trebuincioase şi să ceară cuvenitele despăgubiri“, se mai arată în documentul prezentat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Articolul Original

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.