Au umflat salariile, acum concediază toți asistenții personali. “Au spus că n-au bani”

0
192

Este scandal în comuna gorjeană Bîlteni, unde toţi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap vor fi trimişi în şomaj. Autorităţile susţin că nu au primit bani pentru asistenţa socială şi, din acest motiv, sunt nevoite să dea oamenii afară. Primarul le-a promis celor aflaţi în această situaţie că îi va reangaja, anul viitor, şi nimeni nu va primi bani mai puţini. Chiar dacă vor fi trimişi în şomaj, bolnavii vor primi, în schimb, o indemnizaţie. Cu toate acestea, multe dintre persoanele vizate refuză să intre în preaviz şi vor să dea primăria în judecată.

La nivelul localităţii Bîlteni, sunt 24 de asistenţi personali care îngrijesc oameni cu handicap grav. Cu toţii au fost înştiinţaţi la finalul săptămânii trecute că le vor fi desfăcute contractele de muncă. Autorităţile le-ar fi motivat că nu au primit bani pentru a le plăti salariile.

Angela Tătaru are grijă de fratele ei de mai bine de două decenii. Victimă a unui accident grav de circulaţie, fratele ei este ţintuit la pat. Vestea a căzut ca un fulger. „Ne-a chemat domnul primar la şedinţă. Am fost toţi asistenţii personali din comună. A zis că are să ne dea o veste proastă şi una bună. Ne-a zis că n-au bani. A zis că ni se încetează contractul de muncă al asistenţilor personali, care avem bolnavi cu handicap grav şi ne va trimite în şomaj. A zis că vestea bună e că ne dă şomaj un an de zile. Nu suntem de acord cu aşa ceva. Nu este posibil aşa ceva. Noi avem bolnavi, stăm 24 de ore din 24 la căpătâiul lor, la patul lor. Eu am grijă de fratele meu de aproape 25 de ani. Nu poate să facă nimic singur. Nici să mănânce. Trebuie să stau 24 de ore din 24 la capătul lui, lângă el, şi ei să ne lase şi fără aceşti bani? Ne-au promis că ne vor reangaja la anul, dar cine are încredere în ei? Ne umilesc pur şi simplu! Ne spun că nu pierdem bani, dar ne dă afară”, a mărturisit Angela Tătaru, asistent personal. La fel de revoltaţi sunt aproape toţi asistenţii personali.

Aurelia Popescu îngrijeşte o bătrână din sat, rămasă singură pe lume. Nici ea nu poate nici măcar să mănânce singură ori să bea un pahar cu apă. Mărturiseşte că femeia n-ar avea nicio şansă fără ajutorul ei. „Noi am mai trecut o dată prin aşa ceva. În 2011, ne-a spus că ne dă afară şi ne reangajează în câteva luni. Pe mine, personal, m-a reangajat în 2017. Deci după 6 ani. Nu are nimeni încredere şi nu e drept ce se întâmplă. Ne vom îndrepta în instanţă împotriva primăriei. Nu voi semna niciun preaviz. Acum să vedem dacă vom avea şi bani să mergem în instanţă, să plătim avocat, dar aşa ceva nu e deloc normal. Nu e drept pentru noi pentru că suntem zi şi noapte lângă bolnavi. Eu am o bătrână bolnavă lângă care stau. Fără mine, ea nu poate să se mişte, să facă nimic”, a spus Aurelia Popescu, un alt asistent personal din Bîlteni.

Secretarul comunei: Nu vor pierde nimic pe net

Secretarul primăriei a încercat să-i convingă pe oameni că nu vor pierde bani în această perioadă de un an, cât vor sta în şomaj. Din contră. „Nimeni nu va pierde nimic. Le-am explicat oamenilor. Sunt 24 de persoane afectate. Pentru anul 2019, nu a fost alocată nicio sumă de bani pentru asistenţa socială, motiv pentru care am luat măsura de a desface contractele celor 24 de asistenţi personali doar până la anul, când pe anexa pe care am primit-o se pare că vom primi bani. Vom reangaja toate persoanele care se află în situaţia asta. Toate persoanele nu vor pierde nimic pe net. Ba chiar vor câştiga. Aveau contract pe minimul pe economie, adică undeva la 1.250 lei net, indemnizaţia pentru care vor opta, pentru că vor lua indemnizaţie şi sunt prevăzute şi le asigurăm din bugetul local pentru toate persoanele. În plus de asta, vor beneficia şi de ajutor de şomaj de aproximativ 500 de lei de persoană”, a transmis Marius Popescu, secretarul comunei Bîlteni.

Unde-s banii?

În contradicţie cu primăria, Consiliul Judeţean Gorj anunţă că bani au fost trimişi în conturile autorităţilor locale şi e vorba de bani cu o destinaţie certă: plata indemnizaţiilor şi a asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.

Primăria are un buget de peste 7 milioane de lei şi a mai primit încă aproape 5 de la bugetul de stat, a explicat Cosmin Popescu, preşedintele CJ Gorj. „Domnul primar şi Consiliul Local aveau obligativitatea ca, din această sumă, de 4.912.000 lei, să acopere şi să acorde acestor persoane defavorizate această sumă. Eu cred că domnul primar şi Consiliul Local ar trebui să mai facă o analiză şi să vadă dacă nu sunt într-o gravă eroare. Trebuie să acorde acestor persoane această sumă. Legea Bugetului spune clar că suma de 1,8 milioane de lei, adică 90% în afară de cei 10%, din bugetul propriu, trebuia pusă deoparte şi asigurată partea de finanţare pentru ca să acopere în integralitate salariile însoţitorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap. Nu ştiu la ce se referă. Finanţele Publice Gorj mi-au spus că nu este absolut nicio problemă în derularea bugetului pentru acoperirea acestor cheltuieli”.

Articolul Original

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.