16 ani de la tragedia minieră de la Petrila: Comemorarea celor 13 salvatori care și-au pierdut viața în exploziile devastatoare din 2008

0
247

În data de 15 noiembrie 2024, se împlinesc 16 ani de la exploziile catastrofale care au zguduit subteranul minei Petrila în anul 2008, în urma cărora 13 persoane și-au pierdut viața, cei mai mulți fiind salvatori minieri. În memoria acestora, la monumentul salvatorului minier din curtea fostei exploatări de huilă Petrila, au fost depuse coroane de flori și s-a ținut o slujbă de pomenire.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiiexplozivă (INSEMEX) a fost primul care a marcat momentul comemorativ. „Este o săptămână de doliu pe care o onorăm în fiecare an. Nu pierdem niciodată ocazia de a ne aminti de cei care s-au sacrificat, plecați dintre noi mult prea devreme,” a declarat Artur Găman, directorul INSEMEX, instituție care în aceste zile organizează concursul național de salvare minieră, conform Gazeta de dimineață.

Tragedia a avut o dimensiune simbolică dureroasă, deoarece chiar cu două zile înainte de deflagrații, echipa de salvatori de la Mina Petrila câștigase marele premiu la concursul național de salvare minieră organizat de INSEMEX. „Acei salvatori au fost primii câștigători ai unui concurs național organizat de noi. Din păcate, evenimentul tragic de după două zile a arătat că mina nu iartă,” a spus Cătălin Cenușă, fost miner.

Accidentul din 2008 a reprezentat un punct de declin pentru mina Petrila și a marcat începutul sfârșitului pentru exploatarea de huilă din Valea Jiului. În anii care au urmat, alte tragedii au zguduit regiunea, inclusiv o explozie fatală la mina Uricani în 2011 și o surpare în subteranul minei Lupeni în 2017.

Condițiile din subteran au rămas în mare parte neschimbate față de cele din 2008, însă activitatea redusă a minelor a dus și la o scădere a riscului de accidente majore. „Ne rugăm să nu mai avem parte de astfel de evenimente tragice,” a adăugat directorul INSEMEX.

Explozia din 2008 a lăsat urme adânci: 13 vieți curmate și alte 15 persoane rănite grav, având nevoie de luni întregi de tratament. Tragedia de la Petrila rămâne un moment de referință pentru siguranța minieră din România și o amintire vie a sacrificiului celor care au pus viețile colegilor lor mai presus de propria siguranță.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.