Tort Tiramisu

0
146

Cu atâtea torturi câte vedem zilnic, pe net, ni s-a făcut și nouă poftă de unul, așa că am ales să-l fac pe acesta, care este relativ ușor și rapid de preparat. În plus, este foarte moale, aromat și plăcut la gust. O bunătate care merită preparată cât mai des, pentru că, odată gustată, ne dă o senzație de bine, de fericire.
Practic, este rețeta de prăjitură, ajustată parțial, dar montată și decorată ca un tort.
În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care tortul a stat la rece, în frigider, înainte de a fi porționat și servit.

INGREDIENTE

  • 500 grame de mascarpone
  • 400-450 grame de pișcoturi de șampanie
  • 4 gălbenușuri
  • 125-150 grame de zahăr tos fin
  • 125 ml de lapte dulce, fiert
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână grasă
  • 1-2 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru siropul de cafea:
  • 350-400 ml de apă
  • 4-5 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de cafea
  • Pentru decor:
  • 2-3 linguri de cacao
  • fulgi de ciocolată albă
  • cireșe confiate

Portii: 12 Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Tiramisu:

Se fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească.

Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă, puțin câte puțin, laptele fiert, rece. Se dă compoziția la bain marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă, devenind asemeni aluatului pentru clătite. (Această operațiune durează mult, așa că pentru a mai scurta timpul de preparare, se pot pune ingredientele într-un vas antiaderent, sau cu fund dublu și apoi se dă la foc mic. Se amestecă permanent, ca să nu se formeze cocoloașe.) Când compoziția s-a îngroșat și arată ca cea pentru clătite, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.

Se pune crema de mascarpone într-un alt vas/bol și se omogenizează, după care se adaugă, cu lingura, puțin câte puțin compoziția de gălbenușuri. Se mixează, sau se bate compoziția cu telul, pentru omogenizare.

Separat se face frișca. Se mixează mai întâi smântâna rece, se adaugă treptat zahărul tos fin și vanilia și când se îngroașă bine frișca, se adaugă cu lingura în compoziția de mascarpone și gălbenușuri și se omogenizează. Se dă vasul cu cremă la frigider, până ce se fac celelalte preparative.

Pișcoturile se înmoaie pentru o secundă în cafeaua răcită și se pun de jur împrejurul formei pentru tort și la bază. (Pentru că mi s-a părut că forma pentru tort nu este suficient de înaltă, eu am făcut tortul într-o cratiță mai înaltă, în care coc blaturile și care se potrivește perfect cu suporturile pentru tort. Pentru aceasta am umezit-o puțin cu un șervețel ud și apoi am îmbrăcat pereții și fundul cratiței cu folie alimentară, lăsând capetele mult peste marginile vasului, ca să pot scoate tortul, când va fi gata.)

Peste stratul de pișcoturi se pune o jumătate din cantitatea de cremă și se nivelează. Se pune al doilea strat de pișcoturi umezite rapid, o secundă, în cafea și apoi se pune și restul de cremă. Se nivelează bine compoziția și se presară/cerne cacaua, cât mai uniform posibil. Se acoperă vasul cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore (eu l-am lăsat peste noapte, până a doua zi dimineață).

A doua zi, când tortul ”s-a legat” se scoate din frigider și se ornează, după preferință.

Se ține la frigider, până la epuizare.

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns