Sfidare totală la adresa alegătorilor! Aleșii locali și judeteni nu și-au depus rapoartele de activitate, deși legea îi obligă!

0
19

Prima pagină · Dezvaluiri · Sfidare totală la adresa alegătorilor! Aleșii locali și judeteni nu și-au depus rapoartele de activitate, deși legea îi obligă!

Sfidare totală la adresa alegătorilor! Aleșii locali și judeteni nu și-au depus rapoartele de activitate, deși legea îi obligă!

Legea administrației publice locale și Statutul aleșilor locali stipulează că ”în exercitarea mandatului, aleșii locali sunt în serviciul colectivității locale”, astfel, fiecare consilier local sau județean este obligat ”să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului”. Însă cum nu sunt prevăzute sancțiuni, în cazul în care aceștia nu-și prezintă activitatea, aleșii locali și județeni îi sfidează, la modul ordinar, pe cei care i-au votat și nu se obosesc să le arate ce au prestat pentru comunitate și pentru ce au încasat indemnizație, în ultimul an.

Consilierii locali ignoră legea

Niciunul din cei 21 de aleși locali din cadrul Consiliului Local Tg-Jiu nu și-a depus raportul de activitate pentru anul trecut, deşi au o obligaţie legală în acest sens.

Rapoartele individuale de activitate trebuiau înregistrate la secretariatul Consiliului Local Tg-Jiu până la data de 31 martie a.c. și făcute publice prin grija secretarului Grigorie Jianu, numai că ele lipsesc cu desăvârșire.

Anul trecut, consilierii și-au completat rapoartele de activitate abia în luna august, după ce presa a semnalat lipsa acestora.

Legislativul local este configurat, în urma votului din iunie 2016, astfel: 10 aleși de la PSD, 5 de la PNL, și câte 2 de la PMP, ALDE și PSRo, însă o mare parte dintre consilieri nu s-au remarcat cu absolut nimic în cei trei ani de mandat.

Aceștia se bucură doar de statutul de ales local, pentru că au prins un loc eligibil pe lista partidului din care fac parte, și de drepturile conferite de lege, iar în plus sunt remunerați cu o indemnizație fixă de 700 de lei, pe care, în acest context, al lipsei raportului de activitate, nu și-o justifică.

Este inutil să amintim că legea îi oblige pe aleșii locali ”să aducă la cunoștință cetățenilor toate faptele și actele administrative ce interesează colectivitatea locală”, iar în exercitarea mandatului, ”să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate” de aceștia.

Cert este că, în ultimii doi ani, Consiliul Local Tg-Jiu s-a remarcat doar printr-un circ lunar, care-l oferă gratuit târgujienilor, aproape la fiecare ședință și printr-o lipsă totală de eficiență în ceea ce privește problemele urbei.

Pentru ce încasează indemnizație aleșii județeni?

La Consiliul Județean Gorj situația e și mai gravă: publicarea de către consilierii județeni a rezultatelor activităţii, pe anul 2018, ar fi fost o dovadă a responsabilităţii lor faţă de cei care i-au ales să le reprezinte şi promoveze interesele, însă niciunul din cei 31 de aleși județeni nu a întocmit raportul de activitate, sau cel puțin ele nu au fost făcute publice. Situația e cu atât mai gravă cu cât nici în anul precedent, pentru activitatea din 2017, pe site-ul consiliului județean nu apar decât 7 rapoarte, cele ale consilierilor Victor Banța, Nicolae Cilibiu, Dumitru Fîrță, Gabriel Gârjoabă, Ramona Hortopan, Marcel Iacobescu și Gheorghe Milosteanu.

De remarcat că printre cei care ignoră prevederile legale și sfidează cetățenii județului se regăsesc și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor și Nicolae Muja.

Însă cum legea prevede necesitatea depunerii raportului de activitate, dar nu precizează nici un fel de sancţiune, în cazul în care acest raport nu este depus, aleșii județeni preferă să nu se obosească prea tare și să-și completeze rapoartele, care le-ar justifica indemnizația de 900 de lei pe care o încasează pentru ”activitatea” (?!) de consilieri.

Sfidarea acestora la adresa electoratului este evidentă câtă vreme nu găsesc câteva minute pentru completarea acestui raport, însă sunt nelipsiți de pe rețelele de socializare unde postează tot felul de chestiuni lipsite de interes sau imagini de la sindrofiile rurale la care participă.

Recomandă acest articol: facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

11.06.2019. 07:07

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns