Mai puțin de 19.000 de oameni mai locuiesc în Lupeni, județul Hunedoara, un fost mare centru minier extrem de prosper în vremea când Valea Jiului era renumită pentru minele de cărbune. În anii ’80, mina din Lupeni era considerată cea mai mare mină din România și una dintre cele mai moderne, scrie adevărul.ro
Așadar, mineritul va rămâne o amintire, iar localnicii au început să se reorienteze spre alte surse de venit. Unii recunosc că fură, în speranța că ”mai închide lumea ochii” pentru că toată lumea de acolo e ”amărâtă”. Mina de cărbune Lupeni are aproape 150 de ani de activitate, însă a venit momentul să devină istorie.
Mii de oameni munceau acolo în vremurile în care inclusiv Nicolae Ceaușescu a vizitat mina și a primit titlul de ”întâiul miner al țării”. Ca într-o poveste cu și despre karma, declinul minerilor din România a început odată cu Mineriadele lui Ion Iliescu, iar acum de această breaslă s-a ales praful.
Minele s-au închis una câte una, astfel că localnicii au dezertat, majoritatea la muncile de jos în străinătate, așa cum procedează majoritatea românilor. Cert e că Lupeniul a pierdut 25% din populație în ultimii 10 ani, însă mai prezintă puțin interes în ochii turiștilor, care vor să viziteze stațiunea Straja.
”Mulți tineri au plecat pentru că alternativele la minerit au fost puține. O fabrică de componente auto, o mică industrie textilă și micile afaceri nu au fost suficiente ca alternativă la munca în minerit, unde salariile sunt totuși mai ridicate. Serviciile de turism în stațiunea montană Straja din Lupeni au rămas o activitate sezonieră, care poate fi profitabilă iarna.
Locuitorii din Lupeni au ajuns să fure de foame, pentru că nu au cu ce să trăiască
Uneori, însă, cei care lucrează în turism o fac la negru astfel că au mai puțin de câștigat în timp”, explică un localnic. Ultima mină de cărbune din Lupeni se va închide oficial în finele lui 2024, într-o eră în care omenirea încearcă să renunțe la combustibili fosili, pe care să-i înlocuiască cu alt tip de energie.
În mina de la Lupeni mai lucrează 500 de localnici, conform Adevărul, în timp ce două puțuri metalice, vechi și ruginite, zac părăsite la intrarea în oraș. ”Unele galerii miniere de la Mina Sud nici nu au mai apucat să fie folosite, fiind inundate din cauza apropierii lor de râul Jiu”, povestește un alt localnic.
În zona minelor își fac veacul hoții de fier vechi, cei care recunosc amuzați de situație că fură ca să trăiască. Oamenii i-ar lăsa să facă asta, din milă. Hoții spun că au încercat să se angajeze la mină, deși se închide, sau în alte locuri, astfel că au fost ignorați de patroni și s-au reprofilat spre meseria preferată: furatul.