Milionarul Iordache și-a băgat firmele în Rabla! Ajutor de minimis, numai pentru Ydail Construct și Romstrade SA

0
67

Prima pagină · Dezvaluiri · Milionarul Iordache și-a băgat firmele în Rabla! Ajutor de minimis, numai pentru Ydail Construct și Romstrade SA

Milionarul Iordache și-a băgat firmele în Rabla! Ajutor de minimis, numai pentru Ydail Construct și Romstrade SA

Romstrade SA, firma în care a fost acționar și fostul șef al județului, Ion Călinoiu, trecută în ultimii ani în administrarea afaceristului Ion Iordache, și Ydail Construct SRL, firma administrată de cumnatul omului politic, sunt singurele societăți comerciale din Gorj care beneficiează, în această sesiune, de finanțare pe Rabla-programul de reînoire a parcului auto pentru persoane juridice. Programul este derulat în perioada aprilie-septembrie 2019, iar cele două societăți, conduse din umbră de politicianul milionar, au beneficiat de o finanțare, de tip ajutor de minimis, de 28.000 de lei. Lista cu beneficiarii a fost făcută publică pe 28 mai, iar pe aceasta figurează, în mod uimitor, doar două firme din județ, Romstrade și Ydail Construct.

Rabla nu este atractivă decât pentru firmele lui Iordache, omul de afaceri care nu duce lipsă de finanțe solicitând totuși ajutor de minimis pentru mașinile din dotarea celor două societăți pe care le administrează prin telecomandă. Pentru Romstrade SA, solicitantului i s-au aprobat, recent, 6500 de lei iar pentru Ydail Construct, încă 21.500 de lei. Pe lista beneficiarilor Rabla nu figurează la beneficiari decât aceste două firme din Gorj, deși, Doljul de exemplu, are în listă șase beneficiari.

Solicitanți de la Gorj au fost mai mulți dar nu au trecut și de preselecția finală.

Firme surori

În ciuda asemănării de nume, Romstrade SA din Târgu Jiu nu are nici o legătură cu firma patronată de celebrul Nelu Iordache. Romstrade din Târgu Jiu a fost înființată în 2001 sub numele Consorțiu SA și îi avea printre acționari pe baronul PSD Ion Călinoiu, până nu demult președinte al Consiliului Județean.

În primii doi ani de la înfiinţare, Consorțiu/Romstrade SA și-a dublat cifra de afaceri, de la 18 milioane de lei, în 2002, la 38 de milioane lei în 2004. De altfel, 2004 a fost anul de apogeu, pentru firmă, în afacerile publice din Gorj. În 2006, Călinoiu s-a retras din acționariat, cedându-și părțile sociale unui consătean, Ilie Preoteasa, iar numele societății a fost preschimbat în cel actual. La fel ca în multe asemenea cazuri, chiar dacă s-a retras, baronul PSD a continuat să supravegheze afacerile fostei sale companii, motiv pentru care Romstrade SA a cunoscut o dezvoltare la care alţi agenţi economici doar visează. Societatea a continuat să primească lucrări atât de la Consiliului Judeţean şi de la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri (aflată în subordinea CJ) cât și de la primăriile din județ. Romstrade SA s-a lipit, în special, de Primăria Motru, unde a fost cunoscută cunoscută, în ultimii ani, drept regina străzilor datorită contractelor pentru întreținerea drumurilor din localitate.


În 2008, Romstrade SA era deținută în proporție de 39% de Ydail Construct SA. În prezent, conform informațiilor publicate în Monitorul Oficial, societatea a fost preluată în proporție de 99% de Ydail și 1% de Doru Șandru, cumnatul lui Iordache.

În ce privește Ydail Construct SRL, aceasta a fost înființată în anul 2002 și are ca obiect principal de activitate executarea de lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor. Încă de la început Iordache s-a profilat pe obținerea profiturilor din investițiile publice Până în 2008, când a fost ales primar la Turceni, Iordache s-a ocupat direct de administrarea Ydail Construct SRL. Imediat după alegeri, însă, și-a cedat părțile sociale către doi oameni de încredere, Ştefan Dumitru Cauc (50%) şi Mircea Vărzaru (50%), cel din urmă devenind și administrator. Potrivit presei locale, cesiunea s-a făcut doar în aparență, dat fiind că noii asociații nu puteau intra în posesia acțiunilor decât dacă le plăteau integral. Ceea ce ar fi fost dificil, dat fiind că prețul a fost stabilit la 10 milioane de lei, bani care ar fi trebuit dați într-un interval de patru ani (durata mandatului de primar). Așa se face că, în 2012, când Ion Iordache a renunțat la primărie, el a revenit în Ydail, controlând afacerea prin intermediul cumnatului său, Doru Șandru. Acum, deși neagă faptul că încă controlează firma, chiar salariații recunoscut că de fapt creierul Ydail rămâne Iordache, liderul ALDE Gorj.

Recomandă acest articol: facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

11.06.2019. 07:05

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Original Article

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns