Înghețata de zmeură

0
67

Abia am terminat de făcut, de câteva zile, dulceața de zmeură, că am și folosit-o ca ingredient la fabricarea unei înghețate nemaipomenit de bună! Pentru că eu nu fac dulcețuri doar pentru a le unge pe felia de pâine cu unt, la micul dejun, iar moda servirii musafirilor cu dulceață și apă rece nu mai există de mult timp. Folosesc dulcețuri la: budinci, prăjituri, torturi și înghețate, pentru că fructele tratate termic se comportă foarte bine în combinație cu orice tip de aluat și nu-l fac ”să cadă”.
Recomand folosirea dulcețurilor, legate corespunzător, mai ales în prepararea înghețatei, pentru că nu mai conțin apă și astfel nu există riscul formării acelor de gheață. În plus, pentru că dulcețurile au suficient zahăr, acesta se poate elimina din lista de ingrediente pentru prepararea înghețatei.
De această dată am făcut o porție mare de înghețată (asta înseamnă, din 500 ml de smântână și 5 gălbenușuri) și pentru că dulceața este destul de dulce, nu am mai folosit, la frișcă decât două plicuri de vanilie. Am folosit 1 borcan și jumătate de dulceață, iar cealaltă jumătate de borcan a rămas pentru decor.
Acum, după ce am mâncat trei porții la rând, pot spune că este cea mai bună și rafinată înghețată. Și pentru că este onctuoasă, nu îngheață ca un sloi, se topește foarte ușor și odată scoasă din congelator, nu trebuie să așteptați decât 5-6 minute până la servire.

INGREDIENTE

  • 5 gălbenușuri
  • 5 linguri de lapte
  • 1 lingură de zahăr tos (opțional)
  • Pentru frișcă:
  • 500 ml de smântână
  • 2 plicuri de vanilie
  • 1 lingură de zahăr tos (opțional)
  • 1 borcan (și jumătate) de dulceață de zmeură
  • Pentru decor:
  • dulceață de zmeură

Portii: 1 Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Înghețata de zmeură:

Se mixează puțin gălbenușurile cu laptele (cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr), după care se dă compoziția la bain-marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Pentru frișcă, se mixează smântâna rece, până ce începe să prindă volum. Cine vrea, poate adăuga și o lingură de zahăr și apoi, pe rând, cele două plicuri de vanilie. Când frișca este tare și bine legată, se dă la frigider, până ce se răcește total compoziția cu gălbenușuri. Atunci se scoate frișca din frigider și se adaugă, câte o lingură, în compoziția cu gălbenușuri, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum.

După ce s-a încorporat toată frișca, se adaugă 3-4 linguri de dulceață, se amestecă ușor, se toarnă într-un recipient curat și uscat și se dă la congelator. După 30-45 de minute, se scoate recipientul cu înghețată din congelator și se mai adaugă cîteva linguri de dulceață de zmeură. Se amestecă ușor și se dă iar la congelator, pentru încă 30-45 de minute, când iarăși se mai adaugă dulceață și se amestecă.

Se procedează astfel, pentru că fructele fiind mai grele, s-ar putea lăsa la fundul recipientului, dar după 30-45 de minute în congelator, înghețata ar începe să se întărească și atunci se va realiza o distribuție uniformă a fructelor din dulceață.

Când s-a adăugat în înghețată toată cantitatea de dulceață propusă, se pune capacul la recipient și se dă la congelator pentru 8-10 ore.

Pentru servire, se scoate recipientul de înghețată cu 5-6 minute înainte, ca să se înmoaie puțin. Înghețata se pune în cupe cu lingura specială, sau cu dozatorul și se decorează cu dulceață de zmeură, sau cu frișcă.

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Site de vanzare

Se vinde conținutul si paginiile aferente (twiter si facebook)!
Dreptul de folosință pentru domeniul sgorj.ro ți se va transfera fără cost ca parte integrată din acest acord.

Lasă un răspuns