Defrișări pentru cărbune. Cum au fost tăiate peste 470 de hectare de pădure pentru extinderea unor mine din Gorj

0
69

În ultimii șase ani, peste 470 de hectare din fondul forestier național au fost oferite de guvern, fără compensare, Complexului Energetic Oltenia (CEO) pentru extinderea sau deschiderea unor noi cariere de cărbune, scrie PressOne.

În aceeași perioadă, România și-a asumat, prin PNRR, eliminarea treptată a producției de energie pe bază de lignit și huilă, precum și închiderea etapizată a minelor până în decembrie 2032.

Guvernul și-a asumat și responsabilitatea restructurării CEO, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, până în 2030, cu închiderea sau conservarea capacităților de producție și cu investiții în surse de energie mai puțin poluante.

În acest context, PressOne a analizat hotărârile de guvern prin care au fost scoase din fondul forestier mai multe hectare cu scopul creșterii perimetrului minier și am întrebat specialiștii ce înseamnă asta în contextul actual asumat de statul român, cel al decarbonizării.

„Principala problemă a acordării terenurilor din fondul forestier național către exploatare prin hotărâre de guvern și nu prin acord de mediu o reprezintă faptul că nu mai există o responsabilitate pentru reîmpădurire”, explică Teofil Lata, coordonatorul campaniei „Minerit și termocentrale”, derulată de Bankwatch România, ONG pentru protecția mediului.

Potrivit portalului legislativ al ministerului Justiției, din 2018 și până în 2023, au fost date 13 hotărâri de guvern pentru scoaterea definitivă din fondul forestier, fără compensare, a diverse suprafețe de teren către CEO.

În unele cazuri au fost elaborate și câte două hotărâri de guvern în aceeași zi. De exemplu, în 2019, guvernul condus la vremea respectivă de Viorica Dăncilă a aprobat, la data de 17 iulie, două hotărâri de guvern pentru scoaterea din fondul forestier a 81,0248 ha și, respectiv, 28,5663 ha. Prima suprafață era pentru continuarea lucrărilor miniere la cariera Tismana II, iar a doua pentru „punerea în funcțiune a capacității finale de producție de 8.500 mii tone lignit/an la Cariera Jilț Sud.

Citeste întreaga stire AICI

Noul sistem de abonare prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acesta pagina și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.