Află mai multe despre prelungirile din fotbal

0
2701

Perioada de prelungiri în fotbal este timpul pe care arbitrul îl adaugă la sfârșitul fiecărei reprize a jocului. Există o serie de lucruri care pot determina acest lucru și nu doar eventualele accidentări.

Un arbitru decide să adauge acest timp în conformitate cu regulile Asociației de Fotbal, din oricare dintre următoarele motive: substituții, evaluarea jucătorilor răniți, sancțiuni disciplinare, orice opriri medicale permise de reguli, cum ar fi cele pentru o pauză de hidratare sau alte cauze considerate relevante.

Pe măsură ce se apropie a doua jumătate din meciul de fotbal, există o persoană responsabilă să afișeze perioada minimă de timp indicată de arbitru pentru a fi adăugată. Este important de menționat că acesta este timpul minim adăugat; un arbitru poate decide să se joace mai mult decât timpul indicat, dar nu mai puțin decât acesta.

Prelungirile nu reprezintă un concept nou, fiind folosit de multă vreme și reprezintă exemplul perfect de creare a unei oportunități, la fel cum se întâmplă atunci când se oferă rotiri gratuite cuiva care joacă la ruletă sau când un jucător de biliard primește șansa unei înscrieri extra. Este ca și cum jucătorii au ocazia să recupereze ceva timp pe care l-au pierdut din motive omenești. Timpul poate fi critic în orice sport și într-un singur minut se poate instala victoria sau eșecul.

La prima vedere ar putea părea că prelungirile sunt un adaos ridicol pentru finalul unei jumătăți de meci, mai ales că foarte puțini arbitri par să adauge un timp care reflectă adevăratele motive ale opririlor din timpul jocului. În realitate, acest timp adăugat reprezintă o parte crucială a fotbalului, având în vedere că multe dintre goluri sunt înscrise atunci. Adeseori, activitățile făcute pe ultima sută de metri dau rezultate extraordinare, iar acest lucru li se întâmplă și fotbaliștilor. Presați de timp, ei rămân deschiși la contra-atacuri din partea apărătorului și nu lasă garda jos cu ușurință. Un lucru considerat nelalocul său de către fanii fotbalului este modul în care se cronometrează timpul în cadrul meciurilor. Acesta nu reprezintă nicicum o știință exactă. Perioada de timp adăugată la un joc poate varia de la arbitru la arbitru. Unele persoane sunt de părere că orice cronometru ar trebui oprit de fiecare dată când se constată o pierdere de timp, dar acest lucru este subiectiv. Lunga așteptare pentru înscrierea unui gol nu este inclusă în lista de lucruri pentru care se adaugă prelungirile și acest lucru e luat ca atare. Ceasul nu este oprit în eventualitatea unui gol, dar se adaugă timp, care să compenseze sărbătorirea. De regulă, este vorba de aproximativ 30 de secunde, cu excepția cazului în care se petrece timp de cinci minute.

A juca fotbal la nivel competițional poate fi extrem de solicitant, mai ales dacă joci ore întregi. În zilele noastre, un meci de fotbal profesionist normal durează 90 de minute și, în unele cazuri, cum ar fi un meci de turneu eliminatoriu, ar putea continua timp de 120 de minute, dar nu mai mult de atât. Chiar și cu progresele incredibile în știința sportului, jocul într-un timp suplimentar – două perioade de 15 minute după scurgerea celor 90 de minute – are un impact considerabil pentru fotbaliștii profesioniști. Probleme precum oboseala și crampele musculare sunt frecvente, așa că este greu de crezut că a existat o perioadă în care meciurile au durat mai mult decât atât.

Cel mai lung meci de fotbal din istoria înregistrată a fost confruntarea dintre cluburile engleze Stockport County și Doncaster Rovers la Edgeley Park, pe 30 martie 1946. Durata meciului a fost una remarcabilă, de trei ore și 23 de minute, iar recordul mondial a stat în picioare peste o jumătate de secol. Astfel de confruntări de lungă durată au fost relativ frecvente în perioada respectivă și în multe dintre cazuri, spectatorii puteau părăsi acțiunea pentru a lua cina acasă sau a pentru a se ocupa de alte activități care să le permită totuși să se întoarcă înainte de final.

Prelungirile constituie o regulă care trebuie să fie respectată, la fel ca timpul regulamentar de 90 de minute, dar pentru fiecare regulă impusă există și excepții care, bineînțeles, fac din fotbal un sport extraordinar.

Lasă un răspuns